9. maija pēcpusdienā Latvijā būs novērojama astronomiska parādība, kas iepriekšējo reizi notika pirms 13 gadiem, bet nākamo reizi būs vērojama pēc trim gadiem. Proti, Merkura tranzīta laikā uz Saules diska vairāku stundu garumā būs novērojams Merkurs, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Rīgā šis notikums būs vērojams no pēcpusdienas pulksten līdz pat saulrietam (no pulksten 21 līdz 21.31 atkarībā atrašanās vietas Latvijā). Tranzīta laikā uz Saule būs redzams neliels melns aplis, kas septiņu stundu laikā lēnām pārvietosies pāri Saules diskam.

LAB skaidro, ka šīs savdabīgās planētu konfigurācijas laikā Saulei tuvākā planēta būs nostājusies uz vienas līnijas, kas iedomāti ir novelkama starp Zemi un Sauli.

Iepriekšējos gadsimtos Merkura tranzīts tika izmantots, lai precīzāk izpētītu šīs planētas orbītas īpatnības. LAB atgādina, ka Merkura orbītas anomālija ilgstošu laiku bija zinātniska mīkla, līdz tās izskaidrojums tika rasts ar vispārējās relativitātes teorijas palīdzību.

Lai arī Merkura tranzīts notiek biežāk nekā Venēras tranzīts, kas iepriekšējo reizi bija vērojams 2012. gadā, bet nākamo reizi būs vērojams 2117. gadā, to nevar nosaukt par pārāk bieži sastopamu parādību – tā notiek reizi 3 līdz 13 gados, tomēr to var vērot tikai tajos reģionos, kur tranzīta laikā ir diena.

Rīgā organizēti Merkura tranzīta novērojumi notiks 9. maija pēcpusdienā Daugavmalā pie "Swedbank" centrālās ēkas. Plānots, ka šajos novērojumos piedalīsies arī Mobilā observatorija.

Merkura tranzīta novērojumos ir jāievēro tie paši drošības nosacījumi, kas Saules aptumsuma laikā. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. LAB uzsver: "Nekad nevērojiet Sauli caur tālskati, binokli vai teleskopu! Tas var nenovēršami sabojāt jūsu redzi. Tiešiem novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai patvaļīgi izvēlētas plēves materiāls."

Vairāk par Merkura tranzītu un tā novērošanu var izlasīt šeit.

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai veicinātu debess novērojumus un astronomijas popularizēšanu. LAB biedri piedalās žurnāla "Zvaigžņotā Debess" veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!