Foto: LETA

Patlaban Latvijas iedzīvotājiem nevajadzētu bažīties par to, ka tiek gatavotas masveida provokācijas un sagaidāma vardarbības eskalācija 9.maijā pieteiktajos pasākumos, aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs neizslēdza iespēju, ka arī šogad kā katru gadu ir atsevišķi indivīdi un grupas, kuras varētu mēģināt provocēt situāciju, lai to destabilizētu un radītu nekārtības, taču Valsts policija (VP) ir tam sagatavojusies. VP kā vienmēr strādās pēc speciāla plāna, kura gala redakcija vēl nav gatava. Situācija pastāvīgi tiek monitorēta, un pastāv iespēja, ka izmaiņas tajā tiks ieviestas burtiski pirms pasākuma.

Kozlovskis norādīja, ka Drošības policija ir lūgusi Rīgas domi nesaskaņot vienu no 9.maijā pieteiktajiem pasākumiem - "Krievu maršu". Viņuprāt šis gājiens varētu radīt drošības riskus. Patlaban vēl ir jāsagaida Rīgas domes lēmumus - atļaut vai aizliegt pasākuma norisi. Ministrs gan pieļāva, ka gadījumā, ja gājiena organizētājiem tiks liegts šādu gājienu īstenot, pastāv iespēja, ka tie vērsīsies tiesā, bet patlaban šis risks ir identificēts.

Pastiprinātā režīmā strādā arī Valsts robežsardze, kas rūpējas, lai valstī neiebrauktu organizēti nekārtību cēlāji. Sadarbībā ar ārzemju kolēģiem pastāvīgi tiek monitorēta situācija un notiek visi sagatavošanās darbi, aģentūrai LETA sacīja ministrs.

Patlaban ministra rīcībā nav informācijas, ka pasākumu laikā mākslīgi tiks iniciēts drošības apdraudējums no ārpuses. Taču līdz pasākumu norisei vēl ir trīs dienas, un drošībsargājošās iestādes ir modras 24 stundas diennaktī, turklāt tās var koriģēt drošības pasākumus gadījumā, ja parādās riski.

Kozlovskis norādīja, ka izjūtama ir ģeopolitiskā situācija, kas rada papildu spriedzi, tomēr patlaban uztraukumam nav pamata. Drošībsargājošās iestādes strādā pilnvērtīgi, lai nodrošinātu visu pasākumu mierīgu norisi. Saskaņā ar likumu drošības pasākumi un to īstenošana gulstas uz organizatoriem. VP saskaņos pasākumus un drošības riskus, bet likumā un noteikumos paredzētos drošības pasākumus jāīsteno organizatoriem. Kozlovskis pauda cerību, ka organizatori būs spējīgi pašu spēkiem nodrošināt drošu un mierīgu pasākuma norisi, un VP nebūs nepieciešams iejaukties.

Vienlaikus ministrs uzsvēra, ka, lai arī VP pēc būtības pasākuma vietā nepiedalās kā sabiedriskās kārtības uzturētājs, tā var reaģēt uz sūdzībām un iesniegumiem, ja rodas bažas, ka organizators nespēj nodrošināt kārtību vai pārkāpj likuma pantus vai noteikumus.

Ministrs izteica cerību, ka 9.maijs tiks aizvadīts tikpat mierīgi, cik 16.marts, un pasākuma norisē nebūs novērojama fiziska vardarbība, un būs iespējams iztikt bez VP iejaukšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!