Foto: LETA

Atbildības jomu sadales proporcija nav tas, kas traucē partijām vienoties, un vienāds amatu skaits visiem partneriem nebūs tas, kas atrisinās jautājumu, kurš no koalīcijas partneriem uzņemsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadību, uzskata "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa.

"Vienotība" šodien valdes sēdē diskutējusi par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) publiski pausto ierosinājumu, ka katram no partneriem vajadzētu piešķirt piecus amatus. Āboltiņa gan sacīja, ka šāds piedāvājums nebija izteikts koalīcijas sarunās, un "Vienotības" īsti neredzot pamatu šādām priekšlikumam, taču par to varot diskutēt, ja tas palīdz vienoties.

Tomēr esot "jāskatās patiesībai acīs", ka traucēklis nav modelis, par kuru iepriekš panākta vienošanās, un vienāds amatu skaits katram partnerim neatrisinās strīdīgo jautājumu par VARAM, uzsver Āboltiņa. Kā ziņots, vadīt VARAM vēlas gan nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, gan Zaļo un zemnieku savienība.

Āboltiņa arī skaidroja, ka trešdien plkst.11 topošās koalīcijas partijas kopā dosies uz sarunu pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa. Premjerministre Laimdota Straujuma (V) varētu prezentēt prezidentam savu redzējumu par atbildības jomām valdībā, par valdības prioritātēm un plānotajiem darbiem. Savukārt partiju trīspusējā tikšanās šonedēļ, visticamāk, tomēr varētu nenotikt, ņemot vērā, ka valdības vadītāja ceturtdien dosies komandējumā uz Briseli.

Kā ziņots, ZZS gaidīs "Vienotības" atbildi saistībā ar ZZS piedāvājumu starp koalīciju veidojošajiem partneriem ievērot paritāti un katram no partneriem piešķirt piecus amatus, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" līderis Aivars Lembergs šorīt telekanālā LNT norādīja, ka "Vienotībai" būtu "jāiedod viens no saviem portfeļiem" nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), bet pēc tam vēl varētu diskutēt par kādām amatu pārdalēm starp ZZS un VL-TB/LNNK.

Brigmanis  sacīja, ka Lemberga paustais ir loģiska pieeja pašreizējā koalīcijas veidošanas situācijā un "Vienotībai" būtu jāpadalās ar vienu no amatiem, ņemot vērā arī to, ka iespējamā balsu pirkšana var novest pie tā, ka "Vienotība" zaudē vienu deputāta amata mandātu pārdales dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!