Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šodien Vācijas Bundestāga prezidentam Norbertam Lammertam pateicās par solidaritāti un vēstures izpratni, kā arī uzsvēra, ka ciešas attiecības starp Baltijas valstīm un Vāciju ir Latvijas ārpolitikas prioritāte.

Saeimas Preses dienestā informē, ka Bundestāga prezidents akcentēja, ka 25 gadus senie Baltijas ceļa notikumi ir iesakņojušies daudzu eiropiešu atmiņā un kalpo par saliedējošu faktoru, no jauna atgādinot par vērtībām, kas vieno Eiropas tautas. Turklāt Vācija ir vienīgā no Eiropas Savienības (ES) dibinātājvalstīm, kuras tauta piedzīvojusi dzelzs priekškara krišanu. Arī šī vēsturiskā pieredze tuvina mūsu tautas, sacīja Lammerts.

Vācija ir Latvijas stratēģiskais sabiedrotais un to apliecina arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles aizvadītā vizīte Latvijā šīs nedēļas sākumā, sacīja Āboltiņa, uzsverot, ka tas ir pozitīvs apliecinājums, ka Baltijas reģiona drošība ir visas Eiropas interesēs. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja apliecināja - ciešas attiecības starp Baltijas valstīm un Vāciju ir Latvijas ārpolitikas prioritāte un mūsu valsts ir ieinteresēta stiprināt stratēģisko sadarbību.

Pārrunājot gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, Āboltiņa informēja Lammertu par Latvijas gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai un pauda prieku par Vācijas apliecināto ciešo atbalstu šajā procesā un gaidāmo sadarbību, tostarp prezidentūras kultūras programmas laikā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka viena no mūsu prioritātēm tajā būs sadarbība ar valstīm ES austrumu pierobežā. Latvija Austrumu partnerības nozīmīgumu ir apliecinājusi, kā viena no pirmajām ES valstīm ratificējot asociācijas nolīgumus ar Ukrainu, Gruziju un Moldovu, teica Āboltiņa. Situācijas Ukrainā kontekstā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Vācijas kancleres personīgo ieguldījumu krīzes Ukrainas austrumos miermīlīgu risinājumu meklēšanā.

Tikšanā laikā pārrunāta arī Latvijas un Vācijas divpusējā sadarbība - gan parlamentārie kontakti, gan sadarbība ekonomikā un izglītībā. Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par aktīvo abu valstu universitāšu sadarbību. Ārvalstu studentu skaita ziņā Latvijā tieši vācieši ieņem pirmo vietu - mūsu valstī studē vairāk nekā 700 jaunieši no Vācijas.

Lammerts pateicās Āboltiņai, ka jau piekto gadu pēc kārtas Saeima iesaistījusies Bundestāga Starptautiskās parlamentu stipendijas programmā, nodrošinot iespēju vācu studentiem praktizēties Latvijas parlamentā. Šogad programmas laikā Saeimā stažēsies divas Potsdamas Universitātes studentes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!