Foto: LETA
Apvienības "Vienotība" rīcībā ir nepārprotami pierādījumi, ka formāli "Saskaņas centra" virzītais tiesībsarga amata pretendents Juris Jansons patiesībā ir Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) kandidāts, žurnālistiem ceturtdien sacīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Āboltiņa vēl otrdien slavēja Jansonu kā profesionālu, kuru viņa, būdama tieslietu ministre, apstiprināja Juridiskās palīdzības administrācijas direktora amatā. Ceturtdien viņa žurnālistiem norādīja – iespējams, Jansona profesionālās īpašības būtu tiesībsarga amatam piemērotas, taču neesot pieņemami, ka kandidātu virza "politiskā tirgus rezultātā".

Āboltiņa neatklāja, kādi tieši ir pierādījumi par Jansona saikni ar ZZS, sakot, ka pamats tā domāt ir nopietns, ne tikai tas, ka Jansons intervijām medijiem piekritis tikai pēc ZZS pārstāvju pamudinājuma.

Āboltiņa arī atgādināja, ka Jansons savulaik bijis ZZS pārraudzībā esošā "e-lietu" ministres sekretariāta vadītājs. Āboltiņa uzsvēra, ka "Vienotība" noteikti virzīs savu kandidātu un, iespējams, viņa vārdu nosauks jau ceturtdien pēcpusdienā pēc "Vienotības" frakcijas sēdes.

Āboltiņa norādīja, ka tiesībsargam nav reālu varas instrumentu, tomēr šajā amatā jābūt personai ar lielu autoritāti, lai tiesībsarga viedokli ņemtu vērā. Viņa arī atzina, ka Jansonam varētu trūkt šādas autoritātes. Āboltiņa arī norādīja, ka tiesībsargs sniedz atzinumus Satversmes tiesā lietās, kuras var nonākt arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā un "ir politiska iespēja, ka kādam tas ļoti svarīgi".

"Nu nav viņš mūsu kandidāts, nu goda vārds, nu smiekls nāk," žurnālistiem Āboltiņas apgalvojumus komentēja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš klāstīja, ka ZZS Jansonu nezināja un tagad atklāja, ka viņš ir labs profesionālis. Brigmanis pieļāva – "ja mēs viņu zinātu iepriekš, tad arī nekautrējoties virzītu paši".

Brigmanis sacīja, ka atbalsts Jansonam jau ir apsolīts, un frakcija ar "saviem lēmumiem nemētāsies", tāpēc arī, ja "Vienotība" izvirzīs savu kandidātu, tam koalīcijas partnera atbalsta nebūšot. Brigmanis arī neuzskata, ka ZZS atbalsts SC kandidātam būtu nekoleģiālā attieksme pret "Vienotību" kā koalīcijas partneru. Viņš skaidroja, ka "mēs nevaram pārvērst Saeimu par izsmieklu, divas nedēļas nespējot atrast kandidātu". Savukārt tagadējie "Vienotības" kandidāta meklējumi ir novēloti, uzskata Brigmanis.

Jau ziņots, ka Opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) oficiāli virzīs tiesībsarga amatam Rīgas Slimokases bijušo vadītāju un tagadējo likvidatoru Juris Jansonu. Savukārt valdības koalīcijā esošā Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) sola atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts.

Tikmēr "Vienotība" līdz ceturtdienas vakaram vēl mēģinās atrast kādu tiesībsarga amata kandidātu, kurš piekristu izvirzīšanai, lai notiktu publiska diskusija starp Jansonu un citu pretendentu.

"Vienotība" pirmdien koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka tiešām pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā pagaidām nav panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, ir paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!