Foto: Saeimas administrācija

Nākamā gada valsts budžets ir līdzsvarots un tā galvenā prioritāte ir drošība, trešdien, 17.decembrī, intervijā Latvijas Televīzijas rīta raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja partijas "Vienotība" līdere un Saeimas deputāte Solvita Āboltiņa.

"Galvenā prioritāte ir drošība – nacionālā drošība un sociālā drošība. Tāpat arī prioritāte ir Latvijas ekonomikas ilgtspēja," sacīja Āboltiņa. Viņa norādīja, ka Saeimā ievēlētie politiskie spēki centušies izpildīt velētajiem dotos solījumus, proti, nepaceļot nodokļus un palielinot minimālo algu.

Komentējot situāciju ar opozīcijas izteiktajiem iebildumiem par 2015.gada valsts budžetu, Āboltiņa norādīja, ka tie ir "standarta iebildumi". "Viss šajā budžetā ir slikti un nevar iepazīties ar tajā paredzēto. Protams, ka var iepazīties," sacīja Āboltiņa. Vienlaikus viņa piekrita apgalvojumam, ka budžets tiek izstrādāts ļoti īsā laikā.

Savukārt intervijā Latvijas Neatkarīgās Televīzijas raidījuma "900 sekundes" Āboltiņa sacīja, ka "patlaban ir iespējams pieņemt kvalitatīvu budžetu, un nav bijis tā, ka pie budžeta veidošanas sākts strādāt mēnesi vai nedēļu iepriekš".

Jau vēstīts, ka 2015.gada konsolidētā budžeta ieņēmumi paredzēti 7,253 miljardu eiro apmērā, bet izdevumi - 7,471 miljardu eiro apmērā apmērā. Salīdzinot ar šā gada budžetā plānoto, ieņēmumi plānoti par 209 miljoniem eiro jeb 2,97% lielāki, bet izdevumi pieaugs par 283 miljoniem eiro jeb 3,9%.

Valsts pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā prognozēti 5,153 miljardu eiro apmērā, kas ir par 106 miljoniem eiro jeb 2,1% vairāk nekā plānots šogad, savukārt izdevumi plānoti 5,534 miljardu eiro apmērā, kas ir par 211 miljoniem eiro jeb 4% vairāk. Valsts speciālā sociālās apdrošināšanas budžeta ieņēmumi un izdevumi prognozēti attiecīgi 2,31 miljarda eiro un 2,147 miljardu eiro apmērā.

Jaunajām politikas iniciatīvām un citiem pasākumiem nākamgad kopumā piešķirts 180,1 miljons eiro, tostarp 161,5 miljoni eiro - ministriju jaunajām iecerēm.

Par nākamā gada budžeta prioritāti atzīta sociālā un nacionālā drošība. Aizsardzības ministrijas izdevumi pamatfunkcijām 2015.gadā pieaugs par 37,9 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!