Foto: Saeimas administrācija

Koalīcijas partiju Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa pārliecināti par nepieciešamību atlaist Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), liecina politiķu paustais žurnālistiem.

Āboltiņa uzsver, ka kategoriski noraida NEPLP vadītāja Aināra Dimanta izteikumus, ka vēršanās pret NEPLP ar draudiem to atlaist, ir politiskais spiediens pret mediju brīvību.

"Šobrīd tam ir pietiekams pamats [atlaist NEPLP]. Vēl jo vairāk - Dimants izplata nepatiesu informāciju plašsaziņas līdzekļos. Pēdējā publikācijā portālā "lsm.lv" viņš atļāvās pateikt, ka šajā parlamentā neviens nesaprot, ka drošība nav tikai tanki. Es pat nerunāju par sevi, bet vēlos aizstāvēt Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Viņai savas darbības laikā tā [informatīvās telpas aizsardzība] ir galvenā būtiskā tēma. Viņa ikreiz, piedaloties Nacionālās drošības komisijā un Nacionālās drošības padomē, izmanto iespēju, lai runātu par informatīvās telpas drošību," kritiku pauda Āboltiņa.

"Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja arī uzsvēra, ka sadarbība ar Dimantu līdz šim nav bijusi veiksmīga. "Neesmu apmierināta arī ar viņa darba stilu. Starp visas padomes locekļiem mani neapmierina tieši Dimanta darbs. Es arī apšaubu viņa kompetenci," teica Āboltiņa.

Arī Brigmanis kritizē Dimanta pausto par preses brīvības apdraudējumu.

"Ar ko būs preses brīvība apdraudēta, ja Dimants nevadīs NEPLP?" retoriski vaicāja ZZS frakcijas vadītājs.

"Kas tad notiks? Artuss Kaimiņš sagraus visu masu mediju saturu? Dimants apelē, mēģinot gūt kaut kādu atbalstu, ar ļoti nozīmīgo preses brīvības jēdzienu," sacīja Brigmanis.

Saeimas spīkere Mūrniece (Nacionālā apvienība) arī pauda kritiku Dimantam, bet norādīja, ka NEPLP atlaišanas lēmums ir ļoti rūpīgi jāizvērtē.

NA Saeimas frakcijas vadītājs un Juridiskās komisijas Gaidis Bērziņš savukārt sarunā ar aģentūru BNS izteica šaubas par Saeimas juridiskām tiesībām atlaist NEPLP, norādot, ka tas būtu nebijis precedents.

NEPLP vadītājs Dimants iepriekš izplatīja paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem, norādot, ka vēršanās pret NEPLP ir "uzbrukums mediju neatkarībai".

Aģentūra BNS vēstīja, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no "Vienotības", Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. "Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata," pausts iesniegumā.

Saeimai lūgts nodot jautājuma izskatīšanu par padomes locekļu atbrīvošanu atbildīgajai komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai uz Saeimas sēdi.

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā "pieci.lv" tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Ceturtdien Saeimā tika apstiprināta padomes piektā locekle - Dace Ķezbere.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!