Foto: EPA/LETA

Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas "abortu jautājuma" darba grupa otrdien vienojās rosināt vairākus atbalsta pasākumus grūtniecēm, lai samazinātu abortu skaitu Latvijā. Darba grupa plāno rosināt veicināt konsultācijas centru un patvēruma māju pieejamību, iespējas dzīvot audžuģimenēs, kā arī darba devēju draudzīgu attieksmi.

Apakškomisijas un darba grupas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šiem ierosinājumiem finansējums varētu nākt gan no pašvaldību, gan valsts budžeta. Politiķis domā, ka būtu jāatbalsta audžuģimenes, kuras varētu pieņemt grūtnieces ar domu, ka pēc bērna piedzimšanas audžuģimene varētu uzņemties atbildību par viņa audzināšanu.

Saeimas deputāte Inga Bite (RP) norādīja, ka, sarunājoties ar vairākām pazīstamām ginekoloģēm, ir uzzinājusi, ka izšķiršanos par aborta veikšanu ietekmē darba devēja attieksme. Līdz ar to būtu nepieciešams, lai darba devēji kļūtu draudzīgāki un pretimnākošāki pret grūtniecēm. Bite atzina, ka no vienas puses tas var izklausīties smieklīgi, ka ir jārunā par tādu lietu kā panākšana, kas jau ir nostiprinātas likumā.

Darba grupā izskanēja doma par bonusu piešķiršanu darba devējiem, kuri būs gatavi atbalstīt topošās māmiņas.

Sanāksmē tika vērsta uzmanība uz jautājumu par tām meitenēm un sievietēm, kurām grūtniecība iestājas laikā, kad viņas mācās skolā vai studē. Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente un ginekoloģe Dace Matule pavēstīja, ka grūtības ar brīvāka režīma pieejamību ir tām grūtniecēm, kuras studē, jo viņām ir jāizpilda studiju prasības.

Savukārt Latvijas Ordeņa brālības valdes priekšsēdētājs Jānis Rožkalns aicināja paraudzīties uz Vācijas pieredzi, kur grūtniecēm dažādu problēmu gadījumā, tajā skaitā arī asu nesaskaņu ģimenē dēļ, ir iespēja izmantot patvēruma mājas.

Darba grupas vairākums vienojās par kopīgu darba grupas mērķi, kurā cita starpā minēts, ka nepieciešams nodrošināt iespēju sievietēm izdarīt pārdomātu un brīvu izvēli grūtniecības gadījumā, kad tiek pieļauta mākslīgās grūtniecības pārtraukšana. Tāpat norādīts uz nepieciešamību aizsargāt nedzimušu dzīvību no ieņemšanas brīža.

Upsalas universitātes medicīnas tiesību doktorante Santa Slokenberga vēlējās, lai mērķis tiktu papildināts ar piebildi, ka nedzimuša dzīvība tiek aizsargāta, ievērojot tiesības uz seksuālo un reproduktīvo brīvību. Mērķī šāds apgalvojums netika ietverts, taču līdzīga doma tiks atspoguļota sēdes protokolā.

Visi darba grupas dalībnieki nespēja vienoties, ka aborti būtu sociāla problēma, taču daļēja vienošanās tika panākta attiecībā uz uzskatu, ka labāk būtu, ja aborti nenotiktu.

"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle sēdes laikā pauda bažas attiecībā uz ideju par iespējamām izmaiņām konsultāciju sniegšanas kārtībā grūtniecēm. Viņa nevēlētos, lai šādas konsultācijas sievietēm tiktu uzspiestas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!