Foto: F64
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 4. līdz 8. aprīlim ir konstatēts astoņām meža cūkām Latgalē un Vidzemē, tostarp Viļakas novada Medņevas pagastā, Rēzeknes novada Dricānu pagastā, kā arī Pļaviņu novada Klintaines pagastā, kuros iepriekš vīruss nebija atklāts, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

ĀCM ir atklāts pa vienai meža cūkai Viļakas novada Medņevas pagastā, Rēzeknes novada Dricānu pagastā, kā arī Pļaviņu novada Klintaines pagastā, kuros iepriekš vīruss nebija atklāts.

Tāpat ĀCM atklāts trim meža cūkām Strenču novada Plāņu pagastā un divām meža cūkām Ogres novada Meņģeles pagastā.

Šogad ĀCM Latvijā ir atklāts kopumā 366 meža cūkām 44 novadu 122 pagastos un vienā pilsētā, minēts PVD mājaslapā. Savukārt kopš 2014. gadā ĀCM kopumā ir konstatēts 1631 meža cūkai.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pagājušā gada 9. septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!