Foto: DELFI

Aizsardzības ministrija (AM) nolūkā attīstīt un paplašināt Ādažu poligonu par 23 313 eiro iegādāsies 2,5 hektārus zemes Sējas novadā, liecina Ministru kabinetā iesniegtais rīkojuma projekts, ko valdība skatīs otrdien, 5. decembrī.

AM norāda, ka Ādažu poligona infrastruktūras attīstība un teritorijas paplašināšana nepieciešama valsts aizsardzības vajadzībām, tādējādi nekustamais īpašums ir atsavināms. Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību infrastruktūras plānoto attīstību, AM turpmākajos gados prognozē Ādažu poligona noslodzes palielināšanos, nodrošinot uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto spēkiem Latvijas teritorijā. Paplašinot Ādažu poligona teritoriju, plānots pilnveidot nodarbību vietas, nodrošinot atbilstošus apstākļus nodarbību norisei, izveidot jaunas nodarbību vietas un rast iespēju vairākām NBS un sabiedroto apakšvienībām vienlaicīgi veikt apmācības.

Nekustamo īpašumu veido zeme 2,5 hektāru platībā ar mežaudzi un robežojas ar esošo Ādažu poligona teritoriju.

Pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumiem par kārtību, kādā nosaka taisnīgu atlīdzību par sabiedrības vajadzībām atsavināmo nekustamo īpašumu, AM izveidojusi taisnīgas atlīdzības noteikšanas komisiju, teikts rīkojumā. Komisijas uzdevumā nekustamā īpašuma tirgus vērtību noteicis sertificēts SIA "Vestabalt" nekustamā īpašuma vērtētājs. Nekustamā īpašuma tirgus vērtību vērtētājs noteicis 23 313 eiro apmērā. Komisija ir izvērtējusi un aprēķinājusi atlīdzību 23 313 eiro apmērā par nekustamā īpašuma atsavināšanu, tostarp nosakot, ka nekustamā īpašuma zemes tirgus vērtība ir 1352 eiro, bet nekustamā īpašuma sastāvā ietilpstošās mežaudzes vērtība ir 21 961 eiro. 5. septembrī AM apstiprinājusi komisijas aprēķināto atlīdzības apmēru.

Nekustamā īpašuma īpašnieks ir piekritis nekustamā īpašuma atsavināšanai atbilstoši komisijas aprēķinātajam atlīdzības apmēram, informē AM.

Papildu AM norāda, ka Ministru kabineta noteikumi paredz, ka ar nekustamā īpašuma atsavināšanu bijušajam īpašniekam nodarītie, kompensējamie zaudējumi, piemēram, notariālie izdevumi, valsts nodevas, kancelejas nodevas, tiks kompensēti to faktiskajā apmērā. Par zaudējumiem bijušajam īpašniekam būs jāvēršas ar iesniegumu, kuram pievienoti dokumenti, kas apliecina zaudējumu apmēru.

Šī īpašuma atsavināšanai papildu līdzekļi no valsts budžeta nav nepieciešami. Izdevumi, kas saistīti ar nekustamā īpašuma atsavināšanu un ierakstīšanu Zemesgrāmatā, tiks segti no AM šī gada budžeta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!