Foto: Latvijas armija

2017. gadā veiksmīgi īstenota Ādažu poligona paplašināšana, poligona teritoriju palielinot par 5259 hektāriem, ko Aizsardzības ministrija (AM) pārņēmusi īpašumā no Zemkopības ministrijas un AS "Latvijas Valsts meži", portālu "Delfi" informēja AM pārstāve Aiva Kokoriša.

Poligona paplašināšana notikusi, lai īstenotu vērienīgākus un sarežģītākus vingrinājumus un militārās mācības, pielāgotu un pilnveidotu militāro infrastruktūru, veicinot Nacionālo bruņoto spēku attīstību. Poligona paplašināšana ļaus paaugstināt personāla sagatavotību un nodrošināt kaujas atbalsta spēju integrēšanu mācībās, kā arī sekmēs Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto valstu bruņoto spēku kaujas spējas, atzīmē Kokoriša.

Ādažu poligona paplašināšana notikusi ziemeļaustrumu virzienā. AM pārstāve atzīmē, ka šobrīd turpinās pārrunas ar 59 privātpersonu un juridisko zemju īpašniekiem, lai vienotos par atlikušo 270 hektāru pārņemšanu, sasniedzot poligona plānoto teritorijas lielumu - 13 335 hektārus, tādējādi atgūstot un palielinot kādreizējo vēsturisko zemju kopplatību.

Ādažu poligons, kas ir izvietots Ādažu, Sējas un Saulkrastu novadu administratīvajās teritorijās, ir vienīgā plašā militāro mācību teritorija Latvijā, kur militārās mācības norisinās gandrīz 90 gadus. Tas ir ne tikai lielākais poligons Baltijas valstīs, bet arī unikāla treniņu vieta, jo mācību laikā grūtības rada mežains apvidus, kas traucē redzamību un šāviņa mērķa sasniegšanu, apgalvo AM pārstāve .

Daļa Ādažu poligona teritorija ir noteikta kā īpaši aizsargājama dabas teritorija, un tā ir iekļauta Eiropas Savienības nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju – "Natura 2000" – tīklā, tādēļ poligona paplašināšana veikta, ievērojot noteiktos ierobežojumus un vides aizsardzību reglamentējošos normatīvos aktus, tādējādi aizsargājot dabas liegumus, kas atrodas paplašinātajās teritorijās.

Kā uzsver AM pārstāve, Ādažu poligons ir unikāla teritorija, jo regulāras aktivitātes, ko nodrošina militārās mācības, rada un uztur īpašus biotopus, kas ir mājvieta retām un aizsargājamām bezmugurkaulnieku un putnu sugām.

Ādažu poligona teritorijā aizliegts ieiet un iebraukt bez saskaņošanas ar Ādažu poligona administrāciju, kā arī aizliegts aiztikt neeksplodējušu munīciju vai citus bīstamus priekšmetus.

AM informē, ka 2018. gadā 1. aprīlī spēkā stāsies noteikumi par militāro objektu apzīmēšanas kārtību, kas paredz informatīvu zīmju uzstādīšanu militāro objektu teritorijā un ārpus tās, lai informētu iedzīvotājus par militārā objekta teritoriju un novērstu nepiederošu personu iekļūšanu militārā objektā.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 2015. gada nogalē apstiprināja AM projektu "Par Nacionālo bruņoto spēku mācību infrastruktūras attīstību un paplašināšanu", kas paredz attīstīt mācību infrastruktūru, lai stiprinātu Nacionālo bruņoto spēku kaujas un uzņemošās valsts atbalsta spējas, pamatojoties uz mainīgo drošības vidi, Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu, plānoto profesionālā dienesta karavīru un zemessargu skaita pieaugumu, kā arī pieaugošo starptautisko militāro mācību skaita un apjoma pieaugumu Latvijā un ar to saistīto mācību vietu noslodzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!