Saistībā ar Lieldienās Lielvārdē nogrimušā un Daugavu piesārņojušā izklaides kuģīša "Līgo" negadījumu Valsts vides dienests neplāno sākt administratīvo lietvedību pret kuģīša īpašnieku, jo notikušais bijis neparedzams negadījums. Arī pašvaldība par to neplāno lietvedību.

Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina informēja, ka saistībā ar Lielvārdē nogrimušo kuģīti VVD Lielrīgas Reģionālā vides pārvalde (Lielrīgas RVP) neplāno sākt administratīvo lietvedību pret izklaides kuģīša "Līgo" īpašnieku.

VVD pārstāve skaidroja, ka kuģīša daļēja nogrimšana ir vērtējama kā neparedzēts negadījums, kas radies dažādu apstākļu sakritības rezultātā.

Kuģīša priekšgals bija pietauvots tuvu Daugavas krastam, kas ir diezgan stāvs. Naktī pirms negadījuma Daugavas HES kaskādes ūdens līmeņa regulēšanas procesā upē bija pazeminājies ūdens līmenis, tā rezultātā kuģīša priekšgals uzsēdās krasta sēklim, bet pakaļgals sāka grimt, par notikušā apstākļiem skaidroja Ņikitina.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Aivars Troska (RA)  skaidroja, ka arī pašvaldībai nav pretenziju par notikušo ar kuģīti, jo tā nav vērtējama kā reģionāla mēroga avārija, turklāt negadījums ar kuģīti noticis tādu apstākļu rezultātā, kurus kuģīša īpašnieks nav varējis ietekmēt.

Kā ziņots, saistībā ar Lieldienās Lielvārdē nogrimušā un Daugavu piesārņojušā izklaides kuģīša "Līgo" negadījumu Valsts policija nesāks lietvedību un izmeklēšanu, jo VP nav konstatējusi nozieguma pazīmes, informēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes pārstāve Ance Rozīte.

Kuģīša īpašnieks Ģirts Strods Latvijas Televīzijai (LTV) skaidroja, ka svētdien pats atradies uz kuģīša, kad tas sāka grimt. Kuģis bija izvilkts uz sēkļa tehniskās apkopes veikšanai, bet, kad darbi bija paveikti, īpašnieks gaidīja, kad Ķeguma HES pacels ūdens līmeni, lai tas ieslīdētu ūdenī. Tomēr HES pretēji gaidītajam ūdens līmeni vēl vairāk samazināja.

Īpašnieks LTV solīja, ka kuģīti atjaunos un jau vasaras beigās tas pilsētas viesus atkal varētu vest ekskursijās pa Daugavu.

Jau ziņots, ka svētdien, 20.aprīlī, ap plkst.18 VVD Lielrīgas RVP saņēma ziņu par Lielvārdes novadā grimstošu izklaides kuģīti "Līgo". Kuģītis sācis grimt piestātnē Daugavas krastā, Dārza ielā 3.

Ierodoties notikuma vietā, vides inspektori konstatēja, ka kuģīša grimšanas rezultātā ūdenī nonāk naftas produkti. Noplūde tika apturēta pēc pāris stundām, un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) izvietoja norobežojošās un absorbējošās bonas. Savukārt SIA "EKO osta" veica naftas produktu savākšanas darbus.

Izklaides kuģītim esot 500 litru dīzeļdegvielas bāka, taču VUGD secinājis, ka no bākas noplūde nav notikusi. Visticamāk, izskalota motortelpa, kā rezultātā videi kaitīgās vielas nonākušas ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!