Foto: LETA

Korupcijā apsūdzētie VAS "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) bijušais vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis nav piedāvājuši kukuli no amata atbrīvotajam Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājam Jurim Jurašam, aģentūrai LETA paziņoja apsūdzēto personu advokāti.

Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs un Osinovska aizstāvis Saulvedis Vārpiņš norādīja, ka viņu klienti nav pratināti par Juraša publiski minēto faktu. "Ja šāds smaga nozieguma fakts ir bijis, tad cerams, ka Jurašs ir par to ziņojis, jo pretējā gadījumā viņš pats, iespējams, pieļāvis noziegumu, par ko paredzēta atbildība. Šāda atziņa pēc viņa atbrīvošanas no amata ir diezgan smieklīga," piebilda Rozenbergs.

Rozenbergs arī norādīja, ka gadījumā, ja kāds gribētu dot Jurašam kukuli, tad Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja kompetencē nemaz nav tiesību lemt par nozieguma pārkvalifikāciju - to dara tikai izmeklētājs.

"Osinovskis nav pratināts par Juraša minēto faktu, viņš nav piedāvājis un nav licis nevienam piedāvāt. Osinovskis uzskata, ka nevar rasties pamats piedāvāt, jo viņš uzskata, ka nav izdarījis kukuļdošanu Magonim," piebilda Vārpiņš.

Jau ziņots, ka pagājušā gada vasarā KNAB aizdomās par kukuļošanas noziegumiem aizturēja toreizējo LDz valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni. Aizdomās par kukuļa došanu tika turēts Igaunijas miljonārs uzņēmējs Oļegs Osinovskis.

Šā gada jūlijā Ģenerālprokuratūra pret Magoni sāka kriminālvajāšanu par aptuveni 500 000 eiro liela kukuļa pieņemšanu, savukārt par šī kukuļa došanu tika sākta kriminālvajāšana pret Osinovski.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" nesenu daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Tikmēr Jurašs žurnālam "Ir" paziņojis, ka viņam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods. Konkrētu piedāvātāju viņš neminēja.

Pēc Juraša teiktā, par šo kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi.

Savukārt KNAB šodien paziņojis, ka Juraša atziņa ir būtiski kaitējusi sekmīgai faktu pārbaudei. No KNAB atbildes gan nav skaidrs, vai ir tikuši veikti kādi pasākumi. Komentāru pagaidām nesniedz arī prokuratūra, kas šobrīd ir Magoņa lietas virzītāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!