Foto: DELFI
Advokāts Saulvedis Vārpiņš piedāvā atrisināt sarežģīto situāciju ar Līgatnes lāčiem Puiku un Miku, uz laiku izmitinot viņus zooloģiskajā dārzā Baltkrievijā.

Vārpiņš atzina, ka ir personīgi pārliecinājies - ne Rīgas, ne Tallinas zooloģiskajiem dārziem nav, kur izmitināt divus pieaugušus lāčus. Tomēr advokātam kļuvis zināms, ka abus Līgatnes lāčus būtu gatavs uzņemt kāds zooloģiskais dārzs Baltkrievijā.

Līgatnes lāču problēmas risināšanā esot iesaistījies arī žurnālists un dabas draugs Modris Auziņš, kurš patlaban atrodas Baltkrievijā. Viņš Vārpiņam pastāstījis, ka sazinājies ar konkrētā zoodārza personālu un tas esot gatavs uzņemt Latvijas lāčus.

Advokāts aicina Latvijas dienestu atbildīgās amatpersonas sazināties ar Auziņu, lai risinātu jautājumu par iespējamo Līgatnes lāču pārvešanu uz zoodārzu Baltkrievijā.
Vārpiņš domā, ka gadījumā, ja trūks līdzekļu šādai lāču pārvietošanai, tos brīvprātīgi būs gatavi saziedot Latvijas iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka Līgatnes dabas parka lāču voljerā patlaban izveidojusies sarežģīta situācija - voljera sliktā stāvokļa dēļ lāči Mikus un Puika mēģina atstāt nožogoto teritoriju un izkļūt brīvībā. Pagājušās nedēļas beigās šādu plānu jau izdevās realizēt lācenei Madei. Viņa no voljera bēga otro reizi. Pēc pāris dienām tika pieņemts lēmums Madi nošaut, jo citu risinājumu neesot bijis.

Lai gan Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā ir tālinjektors dzīvnieku īslaicīgai iemidzināšanai no attāluma, lāča tvarstītāji par šo ierīci nebija interesējušies. Vienlaikus izskanējuši argumenti, ka, izmantojot šādu tālinjektoru, situāciju tāpat nebūtu izdevies atrisināt.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) sestdien atzina, ka no Līgatnes dabas takām izbēgušās lācenes Mades gadījums ir atklājis pārnozaru sadarbības trūkumu, līdz ar to šajā jomā valsts pārvaldē vēl ir ļoti daudz darāmā.

Advokāts Vārpiņš šonedēļ vērsās policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu saistībā ar Mades bēdīgo likteni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!