Foto: LETA

Latvijas Zvērinātu advokātu padomē (ZAP) otrdien tiks izvērtēta kolēģa Jāņa Dzanuškāna rīcība saistībā ar Rīgas domes pasūtīto pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējamie mehānismi", pastāstīja ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Viņa norādīja, ka ZAP sēde notiks otrdien vēlā pēcpusdienā. Pirms tam padomē tika saņemti arī paša Dzanuškāna paskaidrojumi. Jautāta, vai ZAP iepazinās ar advokāta veikto pētījumu, Kaminska norādīja, ka nē, jo "tas bijis konfidenciāls".

Ar pētījumu gan var iepazīties interneta vietnē "www.sus.lv".

Kā ziņots, ar lūgumu izvērtēt Dzanuškāna rīcību ZAP vērsās biedrība "Sabiedrība par atklātību - Delna" ("Delna"). Biedrība bija secinājusi, ka tā kvalitāte ir apšaubāma, turklāt esot radušās arī aizdomas, ka summa, kas tika samaksāta par pētījumu, nav atbilstoša piedāvātajai kvalitātei. "Delnu" arī satraucis tas, ka šāds pētījums varētu būt radīts, lai Dzanuškāns saņemtu atlīdzību par citiem pakalpojumiem, kurus viņš ir sniedzis Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC). "Delnā" esot vērsušās personas, kuras lūgušas neizpaust identitāti, baidoties no izrēķināšanās, un informējušas, ka šādi gadījumi Dzanuškāna profesionālajā darbībā nav vienīgie.

Latvijas Radio 3.februārī vēstīja, ka, izmantojot Publisko iepirkumu likuma normu, ka juridiskos pakalpojumus drīkst pirkt bez atklāta iepirkuma, Rīgas dome sagādājusi dāsnu līgumu Dzanuškānam, kura advokātu birojam rudenī bez konkursa uzticēts veikt juridisku pētījumu par teritorijas plānojuma pārvaldību, taču Rīgas pašvaldībā pētījumu parādīt nespējot.

4.februārī Rīgas pašvaldības datubāzē "www.sus.lv" minētais pētījums tomēr tika publicēts. Pēc tam laikraksts "Diena" atklāja, ka pētījums ir veidots, kopējot internetā brīvi pieejamus tekstus. Pētījuma ievada divās lapās autoru pašu rakstītais oriģinālteksts ir tikai pāris teikumu - viss pārējais aizlienēts no internetā pieejamiem materiāliem. Piemēram, lielākā ievada daļa ir sabiedrības par atklātību "Delna" 2010.gadā izstrādātā pētījuma teksts, vēstīja "Diena".

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informēja, ka izvērtēs publiski izskanējušo informāciju par Rīgas domes pētījumu, kas organizēts, nerīkojot atklātu konkursu.

Dzanuškāns 10.februārī paziņoja medijiem, ka nolēmis atmaksāt pašvaldībai par pētījumu saņemtos 35 000 eiro, lai novērstu jebkādas iespējamās spekulācijas par ētikas normu pārkāpumiem. Viņa advokātu birojs Rīgas domei bez jebkādas atlīdzības dāvināšot izstrādāto pētījumu "Teritorijas plānojuma pārvaldības sistēmas izstrāde - īpašumtiesību aprobežojumi un kompensējošie mehānismi", kā arī atbalstīšot sabiedrību par atklātību "Delna", stiprinot tās kapacitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!