Foto: F64
Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīruss apstiprināts vēl vienai mājas cūkai un vienai meža cūkai, liecina ceturtdienas, 3.jūlija, vakarā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Par mājas cūku saslimšanu Krāslavas novadā veterinārārstu informēja dzīvnieku īpašnieks, novietnē bija divas nobarojamās cūkas, no kurām ĀCM vīruss laboratoriski apstiprināts vienai cūkai. Dzīvnieki tika turēti āra aplokos, novietne bija reģistrēta Lauksaimniecības datu centrā (LDC).

Savukārt meža cūka atrasta Krāslavas novada Indras pagasta pierobežā.
Līdz ar to, šobrīd bīstamais vīruss apstiprināts 13 meža cūkām un četrām mājas cūkām.
Līdz 4.jūlijam PVD inspektori ĀCM aizsardzības un uzraudzības zonā ir pārbaudījuši 2168 saimniecības, no kurām cūkas tiek turētas 313 saimniecībās, kopējais mājas cūku skaits 1559.
Laboratoriskai izmeklēšanai ir noņemts 861 asins paraugi. Ir pārbaudītas visas mājas un saimniecības Ķepovas Dagdas, Robežnieku un Svariņu pagastos. Pārējā teritorijā pārbaudes turpinās.

Pārbaužu laikā inspektori konstatēja 163 dažādu pārkāpumu, t.sk. nereģistrētus dzīvniekus, pārkāpumus cūku pārvietošanā un vienā gadījumā nebija reģistrēta cūku novietne. Par pārkāpumiem dzīvnieku turētājiem šobrīd sodi netiks piemēroti, taču ja tas tiks konstatēts atkārtotās pārbaudēs, sodi tiks piemēroti, jo nereģistrēta novietne un dzīvnieki ir rupjš noteikumu pārkāpums un rada draudus izsekojamībai, līdz ar to arī slimībām.

Jau vēstīts, ka Saeima 3.jūlijā apstiprināja valdības rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu Āfrikas cūku mēra skartajā teritorijā.

Rīkojums paredz no 2.jūlija līdz 1.oktobrim izsludināt ārkārtējo situāciju Daugavpils novada Ambeļu pagastā, Biķernieku pagastā, Demenes pagastā, Dubnas pagastā, Laucesas pagastā, Maļinovas pagastā, Naujenes pagastā, Salienas pagastā, Skrudalienas pagastā, Tabores pagastā, Vecsalienas pagastā, Višķu pagastā, Aglonas novadā, Krāslavas novadā, Dagdas novadā, Zilupes novadā, Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, Mākoņkalna pagastā, Pušas pagastā, Ludzas novada Brigu pagastā, Isnaudas pagastā, Istras pagastā, Nirzas pagastā, Ņukšu pagastā, Pildas pagastā, Rundēnu pagastā un Ciblas novadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!