Foto: LETA

Izsole uz Āgenskalna tirgus 30 gadus ilgajām nomas tiesībām notiks šā gada 18. maijā, portālu "Delfi" informē Rīgas dome (RD).

RD Iznomāšanas komisija pirmdien apstiprināja tirgus izsoles nolikumu, kas nosaka kārtību, kādā mutiskā izsolē ar augšupejošu soli piešķirs nomas tiesības uz 30 gadiem.

Pretendenti izsolei varēs pieteikties līdz 11. maijam, bet pati izsole notiks 18. maijā.

Piesakoties izsolei, pretendentiem būs jāiesniedz kredītiestādes vai finanšu iestādes izziņa par izsoles pretendenta brīvo līdzekļu rezervēšanu vai kredītresursu pieejamību vismaz piecu miljonu eiro apmērā.

Vēstīts, ka tirgus apmeklētājiem varētu tikt atvērts 2021. gada otrajā pusē, jo pēc līguma parakstīšanas jaunajam nomniekam doti trīsarpus gadi, lai nodotu tirgu ekspluatācijā.

Nomniekam arīdzan būs jāgādā par kultūras aktivitāšu īstenošanu Āgenskalna tirgū, verot tā durvis vietējo iedzīvotāju iniciatīvām, nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem.

Savukārt apakšnomniekiem, kuri tirgū nodarbosies ar mazumtirdzniecību, katram nedrīkstēs atvēlēt vairāk par 100 kvadrātmetriem plašu teritoriju. RD Īpašuma departaments skaidro, ka šāds nosacījums līgumā iestrādāts, lai tirgū neievāktos kāda lielveikalu ķēde.

Līgumu ar "Rīgas Centrāltirgu" dome izvēlējās lauzt, jo uzņēmumam neesot naudas, lai tirgu rekonstruētu. Kā liecina pārskats pār kapitālsabiedrības darbību 2016. gadā, "Rīgas Centrāltirgus" gan ir uzkrājis 3,3 miljonus eiro.

Lai gan janvārī RD Pilsētas īpašuma komitejas sēdē kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājs Artis Druvnieks prezentēja 12 miljonu eiro rekonstrukcijas plānu "Gailene", kam "jāvārdu" bija teikušas vairākas "Rīgas Centrāltirgus" uzrunātās bankas, Oļega Burova (GKR) vadītā komisija izlēma klausīt Īpašuma departamenta padomam – jāmeklē jauns nomnieks, jo ņemt kredītu ir pārāk riskanti. Janvāra izskaņā šo plānu akceptēja arī RD sēdē.

Vēstīts, ka no šā gada 1. janvāra uz rekonstrukcijas laiku ir pārtraukta Āgenskalna tirgus darbība, jo daļa ēkas konstrukciju ir kļuvusi bīstama apmeklētājiem. To secinājusi būvinženieru firma SIA "CMB" un Būvniecības valsts kontroles birojs.

Āgenskalna tirgus ir vecākais un plašākais Pārdaugavas tirgus, kas atklāts 1925. gadā. Līdz pat šim ēkai ne reizi nav veikta kompleksa rekonstrukcija. Tirgus atrodas uz 8433 kvadrātmetrus plaša zemesgabala, kura kadastrālā vērtība ir 500 293 eiro. Uz tā atrodas vairākas ēkas, kuru platība kopumā ir 5663 kvadrātmetri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!