Foto: LETA

Valsts amatpersonas deklarāciju par 2014.gadu šā gada februārī kā pirmais no valsts augstākajām amatpersonām iesniedzis Saeimas deputāts Valērijs Agešins (S), kurš arī iepriekšējos gadus valsts amatpersonu gadskārtējo deklarāciju iesniegšanas ziņā bijis starp līderiem.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Valsts ieņēmumu dienestā (VID) Agešins deklarāciju par 2014.gadu iesniedzis 17.februārī. VID Publiskojamo datu bāzē pieejamā deklarācija liecina, ka deputāta ienākumi  pērn bijuši 39 505 eiro, ko veidojuši ienākumi par darbu Saeimā - 5446 eiro un 32 793 eiro, kā arī 1266 eiro alga, ko viņš saņēmis no SIA "Baltijas starptautiskā akadēmija", kurā lasījis lekcijas.

Kā darījumus, kuru vērtība pārsniedz 20 valdības noteiktās minimālās mēnešalgas Agešins deklarējis 4946 eiro kompensāciju dzīvokļa īpašniekam saskaņā ar dzīvokļa īres līgumu un kredīta maksājumus 11 398 eiro.

Deputāta parādsaistības bijušas 20398 eiro.

Viņa īpašumā ir 2003.gadā ražota automašīna "Volvo S 80", divi dzīvokļi Liepājā un viens - Rīgā, bet vēl viens dzīvoklis Liepājā deklarēts kā kopīpašums.

VID informē, ka 2014.gada valsts amatpersonas deklarāciju iesniedzēju pirmajā trijniekā ir arī Ainārs Mežulis (ZZS) , kurš ienākumus deklarējis 19.februārī, kā arī Boriss Cilevičs, kurš deklarāciju iesniedzis 23.februārī. Viņu deklarācijas vēl VID datu bāzē nav pieejamas.

Tāpat kā iepriekšējos gadus, arī šogad amatpersonas deklarācija VID jāiesniedz elektroniskā veidā, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Bet iesniegtās deklarācijas ir iespējams precizēt, rakstveidā vēršoties VID, pamatojot precizējumus.

To var izdarīt mēneša laikā pēc deklarācijas publiskojamās daļas publicēšanas VID mājaslapā. Savukārt valsts amatpersonas deklarācija, ko iesniedz, beidzot pildīt amata pienākumus, jāiesniedz VID divu mēnešu laikā no dienas, kad persona ir pārtraukusi pildīt pienākumus.

VID atgādina, ka amatpersonām var piemērot administratīvo atbildību par nepatiesu ziņu sniegšanu deklarācijā vai par deklarācijas neiesniegšanu.

Deklarācijas var iesniegt līdz aprīļa sākumam.

Valsts augstākās amatpersonas ir Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents, kā arī Saeimas deputāti, ministri un ministriju valsts sekretāri. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!