Foto: Shutterstock
Vasaras sezonā, kad nereti ir negaisi, AS "Sadales tīkls" aicina padomāt par mājokļu aprīkošanu ar zibens aizsardzības iekārtām, portālu "Delfi" informēja "Sadales tīkls" pārstāvji.

Zibens nereti nodara postījumus – bojā elektrolīniju balstus, transformatora apakšstacijas un elektroenerģijas skaitītājus. Zibens izlādes vieta un ceļš nav prognozējams, lai pasargātu savu īpašumu, ikvienā objektā ir nepieciešamas zibens aizsardzības iekārtas.

Strauji attīstoties jaunām tehnoloģijām, arvien palielinās jūtīgu elektroiekārtu izmantošana ikdienā, kuru darbību var ietekmēt pat nelielas elektroenerģijas svārstības, izraisot gan elektroiekārtu bojājumus, gan ugunsgrēkus, tādēļ gan AS "Sadales tīkls" kā elektroenerģijas piegādātājai, gan klientiem ir būtiska zibens novedēju izmantošana.

Lai aizsargātu īpašumu un elektroiekārtas no pārsprieguma, katrā ēkā jāuzstāda papildus zibens un komutācijas pārsprieguma aizsardzības iekārtas. Ēku iekšējie elektrotīkli ir elektroenerģijas lietotāju īpašums un katram klientam pašam ir jārūpējas par savu elektroiekārtu aizsardzību un to drošu ekspluatāciju. Izvēloties kvalitatīvas aizsardzības iekārtas, gan uzņēmumi, gan mājsaimniecības var pasargāt sevi un savu īpašumu no dažādām ar elektrību un elektroierīcēm saistītām problēmām.

Zibens aizsardzības iekārtas jāierīko ēku īpašniekiem, uzticot šo darbu sertificētiem speciālistiem. Šādu iekārtu uzstādīšana paaugstina īpašuma aizsardzību, tomēr negarantē pilnīgu drošību, jo zibens ceļš nav prognozējams.

Negaisa laikā, lietojot individuālās elektroierīces, ikvienam ir jāatceras drošības noteikumi - ja ēka nav aprīkota ar zibens pārsprieguma aizsardzību, elektroierīces nedrīkst darbināt un tās jāatslēdz no elektriskā tīkla. No strāvas avota jāatvieno arī televizora vads un šādi jārīkojas ar visām sadzīves elektroiekārtām.

"Sadales tīkls" apkopotā informācija liecina, ka visbiežāk zibens izlādes ietekmē tiek bojātas elektroenerģijas uzskaites, elektropārvades līniju balsti un transformatoru apakšstacijas. Pērn zibens ietekmē tika bojāti 590 elektroenerģijas skaitītāji, bet šī gada pirmajā pusē bojājumi izraisīti jau 160 skaitītājiem.

Visbiežāk no zibens radīta pārsprieguma, tiek bojāti televizori, TV dekoderi, datori, apsardzes un ugunsdrošības signalizācijas iekārtas, apkures katli un ūdens sūkņi, veļas un trauku mazgājamās mašīnas, telefoni, kopētāji u.c. negaisa laikā pie elektrotīkla pieslēgtas iekārtas. Zibensizlādes rada spēcīgus magnētiskos laukus, spējot izraisīt bojājumus līdz pat divu kilometru rādiusā no spēriena vietas.

Arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta statistika liecina, ka pēdējos gados pieaug objektu un elektroiekārtu degšanas gadījumu skaits, kuru iespējamais iemesls ir zibensizlāde. Piemēram, 2013.gadā zibens ietekmē degušas 28 dzīvojamās un saimniecības ēkas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!