Foto: Pēteris Korsaks
Barikāžu dalībnieka statusa apliecības saņemšanai veidojas rindas, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti iepriekš pieteikties.

Kā informēja 1991. gada barikāžu muzeja pārstāve Ieva Eglīte, barikāžu dalībnieku apliecību izsniegšana turpināsies līdz 2021.gadam, tādēļ, lai izvairītos no garām rindām, barikāžu dalībnieki tiek lūgti pieteikties apliecību saņemšanai uz konkrētu dienu un laiku jau iepriekš.

Iepriekš pieteikties iespējams par e-pastu "info@barikades.lv" vai tel.67213525.

Ierodoties uz apliecības saņemšanu, līdzi jābūt barikāžu apbalvojuma vai Pateicības raksta oriģinālam vai kopijai un personu apliecinošam dokumentam - pasei vai ID kartei.

1991.gada barikāžu dalībnieku biedrība testa režīmā no 20.jūnija sāka apliecību izsniegšanu. No 2.jūlija darba laiks apliecību izsniegšanai būs katra darba diena no plkst.9 līdz plkst.17 un pirmdienās pēc iepriekšēja pieraksta līdz plkst.19. Barikāžu dalībnieku apliecības tiks izsniegtas Rīgā, Krāmu ielā 3, 1991.gada barikāžu dalībnieku biedrības telpās.

Tomēr saistībā ar remontdarbiem no 16.jūlija līdz 28.jūlija gadā biedrības ēka Krāmu ielā 3 apmeklētājiem būs slēgta un apliecības barikāžu dalībniekiem tiks izsniegtas izbraukumos pa Latvijas novadiem.

Barikāžu muzeja pārstāvji arī lūdz iedzīvotājus pārlūkot savus personīgos arhīvus un mantu kambarus, kuros varētu būt saglabājušās kādas liecības par barikāžu laiku, video-foto materiāli, kādas piezīmes vai atmiņas, fotoaparāti vai radioaparāti. "Muzeja darbinieki labprāt pieņemtu šādas lietas glabāšanai Nacionālajā muzeju krājumā," norāda Eglīte.

Kā ziņots, valdība aprīlī atbalstīja 67 521 eiro piešķiršanu biedrībai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar barikāžu dalībnieka statusu apliecinošu apliecību izgatavošanu, izsniegšanu un lietvedību.

1991.gada barikāžu dalībnieka apliecību izsniegs bez derīguma termiņa ierobežojuma un bez maksas. Barikāžu dalībnieku reģistrācija tiks veikta, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un valsts apbalvojuma "1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme" apliecības vai pateicības raksta par dalību barikādēs 1991.gada janvārī un augustā oriģinālu vai dublikātu.

Barikāžu dalībnieka apliecība paredzēta uzrādīšanai valsts un pašvaldību iestādēs, saskaņā ar likumu "Par 1991.gada barikāžu dalībnieku statusu". Šis likums paredz, ka pašvaldība ir tiesīga noteikt šīm personām sociālās garantijas, piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, kā arī atvieglojumus pašvaldības nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!