Foto: F64
Atceroties "Baltijas ceļa" akciju un sagaidot tās 25.gadadienu, iedzīvotāji Latvijā, Lietuvā un Igaunijā aicināti iestāties virtuālajā cilvēku ķēdē, lai vēlreiz apliecinātu triju Baltijas valstu tautu spēju mobilizēties un būt vienotiem ceļā uz kopīgiem mērķiem, pavēstīja Valsts kancelejas Komunikācijas departaments.

Iestāties virtuālajā Baltijas ceļā var divos veidos. Pastāstot savu stāstu par "Baltijas ceļa" laikā pieredzēto www.thebalticway.eu, var atzīmēt sevi vietā, kur tajā dienā stāvēts. Ja "Baltijas ceļā" nav būts, var atzīmēt vietu, kur stāvētu, ja tas notiktu tagad.

Līdzās virtuālajam "Baltijas ceļam" UNESCO Latvijas Nacionālā komisija (LNK) sadarbībā ar Valsts kanceleju un citiem partneriem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā īsteno "Baltijas ceļa" 25.gadadienai veltītu projektu "Baltijas ceļa stāsti", kurā tiek apkopotas iedzīvotāju atmiņas par "Baltijas ceļa" laiku un dalību tajā.

Visi saņemtie stāsti tiks apkopoti, nodoti muzeju kolekcijās un iekļauti www.thebalticway.eu. 25 spilgtākie stāsti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tiks apkopoti "Baltijas ceļa" 25.gadadienai veltītā izdevumā, kas ikvienam būs pieejama elektroniski.

Jau vēstīts, ka šogad tiek atzīmēta "Baltijas ceļa" 25.gadadiena, kuras kulminācija plānota 23.augustā - dienā, kad 1989.gadā vairāk nekā divi miljoni Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāju centienos pēc brīvības sadevās rokās, izveidojot 600 kilometru garu ķēdi no Tompeas pils pakājes Tallinā līdz Ģedimina torņa pakājei Viļņā.

"Baltijas ceļa" dokumentārais mantojums 2009.gadā iekļauts UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" starptautiskajā reģistrā. Tas ir apliecinājums, ka pasaulē šis fenomens - triju valstu spēja apvienoties masveidīgā, bet miermīlīgā akcijā, lai paustu savu nostāju un sasniegtu mērķi, - ir atzīts par kaut ko ļoti īpašu. Starptautiskā sabiedrība ir apliecinājusi šīs akcijas nozīmi visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!