Foto: DELFI

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība aicina piešķirt izdienas pensijas arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes amatpersonām ar dienesta pakāpēm.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija otrdien izvērtēja arodbiedrības vēstuli un aicināja Finanšu ministriju sniegt atzinumu par šo ieceri.

Arodbiedrība vēstulē komisijai norāda, ka muitas amatpersonām ir nepieciešams nodrošināt tādus pašus izdienas pensijas saņemšanas noteikumus un sociālās garantijas, kādas pašlaik jau tiek nodrošinātas līdzīgu funkciju dienestiem - Valsts robežsardzei un Valsts policijai.

Arodbiedrības arī pauž viedokli, ka ar atšķirībām izdienas pensiju piešķiršanā tiek pārkāpts vienlīdzības princips attiecībā uz Muitas pārvaldes amatpersonām.

Pēc arodbiedrības domām, tiesības uz izdienas pensiju jāparedz VID ierēdņiem ar dienesta pakāpēm, kuru izdienas stāžs nav mazāks par 20 gadiem un kuri sasnieguši 55 gadu vecumu, tiem, kuri neatkarīgi no vecuma atbrīvoti no civildienesta veselības stāvokļa vai darbinieku skaita samazināšanas dēļ un kuru izdienas stāžs nav par 20 gadiem lielāks.

Tāpat izdienas pensija pienāktos tiem, kuri sasnieguši 55 gadu vecumu un kuru kopējais apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem no kuriem vismaz 12,5 gadi ir izdienas stāžs. Tiem, kuru izdienas stāžs nav mazāks par 20 gadiem, izdienas pensijas vecums varētu būs desmit gadus pirms vispārējā pensionēšanās vecuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!