Foto: LETA
Kustības “Nepilsoņu kongress” pagaidu valde atklātā vēstulē aicinājusi premjeru Valdi Dombrovski (V) atlaist ārštata padomnieci nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos Sarmīti Ēlerti (V), pārmetot viņai nevērīgu attieksmi pret pienākumiem, intereses trūkumu par Latvijas mazākumtautību vidē notiekošajiem procesiem un nevēlēšanos veidot dialogu.

Kā vēstulē premjeram norāda "Nepilsoņu kongresa" pagaidu valdes locekļi Elizabete Krivcova un Valerijs Komarovs, organizācijas pūles ir veltītas tam, lai Latvijas valstspiederīgiem godīgiem nodokļu maksātajiem būtu pietiekamas politiskās līdzdalības iespējas. Līdzdalība ir atzīts sabiedrības integrācijas un patriotisma celšanas veids, tāpēc kustība ir orientēta uz pilnvērtīgu dialogu un viedokļu apmaiņu ar sabiedrību, valsts amatpersonām un ekspertiem.

"Diemžēl līdzīgu gatavību dialogam vai vismaz interesi par Latvijas mazākumtautību vidē notiekošiem svarīgiem pašorganizācijas procesiem neesam saredzējuši Jūsu ārštata padomnieces nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos Sarmītes Ēlertes darbībā. Viņa nav atsaukusies uz mūsu ielūgumu uz „Nepilsoņu kongresa" dibināšanas sapulci, kura notika š.g. 23.martā, tādējādi pazaudējot unikālu iespēju skaidrot Ministru kabineta nostāju pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas un sabiedrības integrācijas jautājumos, kā arī iespēju sazināties ar reāliem cilvēkiem, kam integrācijas programma ir rakstīta," teikts vēstulē.

Tāpat vēstulē norādīts, ka tās autori "ar nožēlu uzzinājuši", ka ar līdzīgu nevērīgu Ēlertes attieksmi pret amata pienākumiem sastapušies arī citi, jo viņa 10.aprīlī bez attaisnojuma neesot ieradusies uz Saeimas saliedētības komisijas sēdi, kurp viņa tika aicināta uz apspriedi par sabiedrības integrācijas politikas koordināciju un finansējumu, kā arī nepilsoņu integrācijas jautājumiem.

"Latvijā ir ap 300 000 nepilsoņu, kuru absolūtais vairākums pieder pie mazākumtautībām. Ja Ēlertes kundze neuzskata šo cilvēku integrāciju par vajadzīgu, tad acīmredzot viņa nepilda savus darba pienākumus un ir nekompetenta sabiedrības integrācijas jautājumos," norādīts vēstulē.

Tāpat tiek pieļauts, ka Ēlerte šobrīd visu uzmanību velta priekšvēlēšanu kampaņai pašvaldību vēlēšanām, "taču šādā gadījumā viņa nepamatoti turpina saņemt samaksu par mūsu integrēšanu, kā arī izmanto Jūsu biroja piešķirto samaksu savai priekšvēlēšanas aģitācijai. Nepilsoņi kā nodokļu maksātāji pilnīgi noteikti iebilst pret tādu valsts līdzekļu izšķērdēšanu," uzsver vēstules autori.

Viņi aicina premjeru atlaist Ēlerti no ārštata padomnieces nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos amata un uzsver, ka "Nepilsoņu kongress" ir gatavs iesaistīties un piedāvāt šīm amatam piemērotākus speciālistus, kam tiešām rūp vienotība Latvijā un kam ir laiks savu pienākumu pildīšanai.

Jau vēstīts, ka februāra beigās notika "Nepilsoņu kongresa" dibināšanas sapulce, kurai bija reģistrējušies aptuveni 250 pārstāvji.

Jau kongresā Krivcova skaidroja, ka ielūgums ierasties uz kongresu ir nosūtīts arī Ēlerteikura gan neesot ieradusies, jo "labāk sēžot un rakstot kā dzimteni mīlēt, nevis tikties ar nepilsoņiem".

"Nepilsoņu kongress" ir kustība, kas nodibināta 2012.gada 20.novembrī pēc Centrālās vēlēšanu komisijas atteikuma izsludināt parakstu vākšanas otro posmu referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem Latvijas nepilsoņiem.

"Nepilsoņu kongresa" mērķis esot Latvijas politiskās nācijas izveidošana un nepilsoņu institūta likvidēšana ar jebkuru pieejamu likumīgu metodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!