Foto: LETA

Veselības finansējuma likumprojekts Saeimā būtu jāskata trijos lasījumos, nevis kā budžeta paketē iekļauts normatīvais akts divos lasījumos un steidzamības kārtā, jo esot būtiski, lai tas taptu pēc iespējas kvalitatīvāk un sabiedrība veselības problēmu gadījumā zinātu, cik jāmaksā par sniegtajiem pakalpojumiem, šorīt intervijā Latvijas radio atzina Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Viņa atzina, ka šodien pie Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) notiks diezgan plaša diskusija par minēto likumprojektu, un ir svarīgi, ka tajā piedalīsies ne tikai divi ministri, bet arī visi sociālie partneri, kā arī Saeimā atbildīgo komisiju vadītāji, lai rastu skaidrību ne tikai par likumprojekta saturu, bet arī par tā tālāko virzību.

"Domāju, ka šodienas sarunas būs lietišķas, bet mums noteikti ir jātiek skaidrībā, kuras ir tās sociālās grupas, kuras apdrošina valsts un ko darīt ar tiem cilvēkiem, kuri nav nodarbināti, nav bezdarbnieki, vai kādu citu sociālo grupu pārstāvji," sacīja Barča.

Tāpēc Barča plāno aicināt likumprojektu Saeimā neskatīt steidzamības kārtā, bet gan trijos lasījumos, tādējādi ļaujot darbu paveikt pēc iespējas kvalitatīvāk.

Jau ziņots, ka ir notikušas vairākas Veselības nozares stratēģiskās padomes sēdes, kurā tiks izskatīta patlaban esošā Veselības aprūpes finansēšanas likuma redakcija.

Tagad likuma izstrādes darba grupa ļoti intensīvi strādā pie Veselības aprūpes finansēšanas likuma, turklāt šajā izstrādes procesā tiek uzklausīti sociālie partnerei un visi iesaistītie.

Pašlaik likumprojektā precīzi atrunāts, ka 2020. gadā veselības aprūpes finansējumam jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), nozares finansējuma pieaugums līdz 2020. gadam, kā arī mediķu atalgojuma pieaugums, ir pārejas noteikumi, kas pievienoti likumam.

Kā ziņots, lai iedzīvotājs nonāktu jaunajā veselības aprūpes sistēmā, varētu tikt piedāvāti divi varianti.

Viens no variantiem ir "binārā sistēma", proti, vienkārši nodalīt nodokļu maksātājus no nemaksātājiem, bet otrs variants - noteikt nodokļu apmēra slieksni, no kura iedzīvotājs nonāk jaunajā sistēma un saņem pilno pakalpojumu grozu, tomēr pagaidām par Veselības aprūpes finansēšanas likumu esot ļoti daudz diskusiju, kad tiks panākta vienošanās par principu, tad varēšot arī runāt tālāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!