Foto: DELFI

Visu pasauli pašlaik satrauc Ebolas vīrusslimības uzliesmojums Rietumāfrikā, kā arī vairāku cilvēku saslimšana un nāve no šīs bīstamās slimības Eiropā. Tādēļ delfi.lv turpina skaidrot, kas notiktu Latvijā šādā gadījumā un cik gatavas tam ir medicīnas iestādes.

Rīgas Austrumu slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs infektologs Māris Liepiņš delfi.lv pastāstīja, ka, ja Neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķi paziņotu slimnīcai, ka ved uz medicīnas iestādi pacientu ar iespējamu Ebolas vīrusslimības saslimšanu, šāda mašīna tiktu novirzīta uz speciālu ieeju slimnīcas Neatliekamās palīdzības korpusā, kur atrodas divi izolatori. Tos norobežotu no pārējās Neatliekamās palīdzības nodaļas ar noslēdzamām stikla durvīm.
Foto: DELFI
Katrai izolatora palātai ir atsevišķas labierīcības un izeja, kā arī piekļuve telpai, kur var iznīcināt vai izmest inficētos atkritumus.
Foto: DELFI
Ik reizi, ieejot pie slimnieka, medicīnas personālam būtu jāvelk vienreizlietojamais aizsargtērps, speciāla maska, zābaki un cimdi. Turklāt mediķiem būtu jābūt ļoti uzmanīgiem, arī novelkot šo apģērbu, jo uz tā var būt nokļuvis kāds slimnieka sekrēts vai citas vīrusu saturošas daļiņas, no kā vesels cilvēks var inficēties. Visticamāk, tieši, nepareizi novelkot speciālo tērpu, ar Ebolas vīrusu inficējusies medmāsa Spānijā, skaidro ārsts.
Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Neatliekamās palīdzības nodaļas personāls nesen ir apmācīts, kā jārīkojas situācijā, ja slimnīcā nokļūtu Ebolas pacients un kā jālieto speciālie aizsarglīdzekļi.

"Atšķirībā no Āfrikas, kur slimnieki guļ uz ielas un tur arī aiziet bojā, mūsu pacientiem ir pieejami gan dialīzes aparāti un citi modernās medicīnas līdzekļi, kas palīdz uzturēt dzīvības funkcijas pēc iespējas ilgāk, lai pacienta organisms spētu izstrādāt antivielas un sevi izārstēt," skaidro Liepiņš.
Foto: DELFI

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca "Gaiļezers" gan nebūtu pirmā izvēle, kurp vest Ebolas vīrusslimības pacientus, bet, ja Latvijas Infektoloģijas centrā vairs nebūtu pieejami brīvi izolatori, tad gan pacienti nonāktu Latvijas lielākajā slimnīcā - "Gaiļezerā".

Delfi.lv jau iepriekš rakstīja, ka Veselības ministrija uzskata, ka Latvijas mediķiem ir viss nepieciešamais Ebolas vīrusslimības pacienta ārstēšanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!