Atkārtotie labaratoriskie izmeklējumi, vai Alūksnes rajona Malienas pagastā dzīvnieks ir saslimis ar mutes un nagu sērgu, ir negatīvi. Arī pirmie pārbaužu rezultāti ir bijuši negatīvi. Savukārt nākamo pārbaužu rezultāti būs zināmi šovakar pēc pulksten 19.
Alūksnes rajona Malienas pagastā trešdienas pēcpusdienā konstatēts govs saslimšanas gadījums un speciālistiem ir aizdomas, ka dzīvnieks varētu būt slims ar dzīvnieku mutes un nagu sērgu.

Zemkopības ministrijas preses sekretāre Dagnija Muceniece BNS pavēstīja, ka pašlaik teritorija ap minēto saimniecību ir ierobežota trīs kilometru rādiusā. Uz piekļūšanas ceļiem dežurē Zemessardze, savukārt pašā saimniecībā dežurē divi vetārsti, kas uzrauga slimo dzīvnieku.

Zemkopības ministrs Atis Slakteris aicina visus zemniekus stingri ievērot aizsargpasākumus, kā arī aicina nelaist fermu tuvumā svešus cilvēkus.

"Situācija tiek kontrolēta, gaidām laboratorisko izmeklējumu rezultātus. Sabiedrība regulāri tiks informēta par notikumu attīstību," sacījis Slakteris.

Dzīvnieku mutes un nagu sērga nav bīstama cilvēkiem, taču ļoti smagi var skart ganāmpulkus, jo izplatās ļoti viegli un sasirgušie dzīvnieki ir jānogalina.

Lopu mutes un nagu sērgas epidēmija Eiropā ir skārusi Lielbritāniju, Franciju, Nīderlandi un Īriju.

Pašlaik saistībā ar minēto lopu infekcijas slimību Latvijā ir aizliegts importēt aitas, kazas, cūkas, liellopus un citus pārnadžus, to kautproduktus un kautproduktu saturošu produkciju, kā arī aitu, kazu, cūku, liellopu un citu pārnadžu spermu, olšūnas un embrijus, pienu, piena produktus, dzīvnieku barību, tajā skaitā mājas un istabas dzīvnieku barību un graudus no 34 valstīm, kurās konstatēta mutes un nagu sērga. Savukārt tranzītā minēto produkciju nedrīkst vest no Lielbritānijas, Francijas, Argentīnas, Nīderlandes un Īrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!