Foto: F64

Radioaktīvas vielas mākonis Eiropā ļauj noprast, ka, visticamāk, kaut kur Krievijā vai Kazahstānā septembrī noticis nelaimes gadījums un noplūdis radioaktīvais rutēnijs - 106, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Eksperti uzskata, ka nelaime nevarētu būt notikusi kodolreaktorā. Arī vielas koncentrācija, kas atceļojusi līdz Eiropai, esot pārāk niecīga, lai cilvēkiem būtu jāuztraucas par veselību. Savukārt tieši ekspertiem joprojām ir daudz jautājumu par to, kas un kā noticis, vēsta LTV.

Kā ziņo "Panorāma", oktobrī 28 Eiropas valstīs gaisā fiksēts radioaktīvais rutēnijs - 106, turklāt tā ir vienīgā liecība negadījumam, kas, iespējams, noticis kaut kur starp Urāliem un Volgu. Krievijas iestādes gan paziņojušas, ka nekāds nelaimes gadījums valstī nav noticis.

Vēl arī tiek pieļauts, ka noplūdes avots varētu būt atrodams Kazahstānā, taču arī tās ir Francijas radiācijas aizsardzības un atomdrošības institūta aplēses.

Kā vēsta LTV, pētnieki modelējuši scenārijus, balstoties uz informāciju par laika apstākļiem un piesārņojumu Eiropā. Francijas pētniecības un radioaktivitātes informācijas komitejas pārstāvis Bruno Šareions izteicies: "Ir tiešām ļoti satraucoši, ka arī vairāk nekā mēnesi vēlāk mēs nezinām, no kurienes tieši nākušas šīs radioaktīvās emisijas".

Francijas institūts lēš, ka noplūdis nozīmīgs vielas apjoms – 100 līdz 300 terabekereli, tomēr piesārņojums, kas nonācis līdz šejienei, ir pavisam neliels. Piemēram, Nicā lielākais daudzums bijis 46 mikrobekereli.

Arī Latvijas Universitātes (LU) Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Ķizāne LTV apstiprināja, ka Latvijas iedzīvotājiem nav par ko raizēties. "Zinot to, ka rutēnijs ir tikai beta starotājs, un tā koncentrācija ir tūkstošā daļa no bekerela kubikmetrā, tad Latvijas iedzīvotājiem un arī Eiropas iedzīvotājiem nebūtu vērts uztraukties. Arī tā pārtika, kas tur ir, tie varētu būt dārzeņi, kāds lops, kas kaut ko apēdis, to nebūs tik daudz. Nekas īpašs," izteicās pētniece.

Valsts Vides dienests (VVD) informāciju par rutēnija iespējamo noplūdi saņēmis no ārzemju kolēģiem, tāpēc arī nav iespējams pateikt cik liels daudzums piesārņojuma nonācis Latvijā.

Latvijā gaisā konstatētā koncentrācija bijusi ļoti zema, un šāds daudzums nerada risku iedzīvotāju veselībai, "Panorāmai" skaidrots VVD.

Kā atzina Ķizāne, nelaime nevarēja notikt kodolreaktorā, jo, "ja tā būtu, klāt būtu jābūt arī citiem dalīšanās produktiem. Tas, ka noplūdis tikai rutēnijs, tad tas varētu būt tādā vietā, kur šo vielu ražo".

Rutēniju izmanto medicīnā acu vēža ārstēšanas vajadzībām vai arī termoģeneratoros, ko lieto kosmosa stacijās, atzīmē LTV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!