Foto: Panthermedia/Scanpix
Aizkrauklē notikusi inficēšanās ar legionelozes infekciju jeb tā saukto leģionāru slimību. Pašvaldība un atbildīgie uzņēmumi sākuši pasākumus, lai iznīcinātu slimību izraisošās baktērijas daudzdzīvokļu nama ūdensapgādes sistēmā.

Kā informē Aizkraukles novada pašvaldības pārstāve Zanda Bistere, 1. martā pašvaldības uzņēmuma "Lauma A" pārstāvis tika uzaicināts piedalīties ūdens paraugu noņemšanā daudzdzīvokļu mājā Lāčplēša ielā 9, jo pastāvēja aizdomas, ka šajā mājā mītošs bērns ir guvis legionelozes infekciju.

Tomēr piektdien, 10. martā, nedz saslimušā mazuļa ģimene, nedz pašvaldība vai tās uzņēmumi nav saņēmuši oficiālu informāciju par analīžu rezultātiem no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC). Balstoties uz neoficiālo informāciju, sākta slimību izraisošās baktērijas likvidēšana.

Aizkraukles pašvaldība apgalvo, ka bez oficiālas vēstules tā nedrīkst rīkoties, savukārt SPKC vēstuli izsūtījis piektdien, 10. martā, paziņojumā skaidro Bistere.

Portālam "Delfi" SPKC pārstāve Anete Jansone apstiprināja, ūdens paraugos konstatētas legionellas baktērijas.

Pašlaik esot veikti profilaktiski pasākumi Aizkraukles novada ūdensapgādes tīklā, lai iznīdētu legionelozes izraisošās baktērijas, proti, naktī no ceturtdienas uz paaugstināta ūdens temperatūra līdz līmenim, pie kuras šī baktērija iznīkst.

Balstoties uz SPKC ieteikumiem, Aizkraukles novada pašvaldība informē iedzīvotājus par šīs slimības cēloņiem, simptomiem, ārstēšanos un profilaktiskajiem pasākumiem.

Legioneloze jeb leģionāru slimība ir diezgan reta infekcijas slimība, kura bieži norit kā plaušu karsonis.

Ja slimība netiek ārstēta, letālo gadījumu skaits var sasniegt pat 39% gadījumu.

Pontiaka drudzis ir slimības vieglākā forma bez pneimonijas, kad simptomi, tos neārstējot, izzūd pēc divām līdz piecām dienām.

Infekcijas avots ir baktēriju – legionellu – saturošs ūdens. Cilvēki inficējas, ieelpojot baktērijas saturošas aerosolizētas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem ūdens pilieniņiem, kad ar legionellām piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!