Foto: Reuters/Scanpix
Aizliedzot skolās izmantoto mācību materiālus, kas "negatīvi ietekmē tikumību", vairāki politiskie spēki tikumības vārdā vēlas vērsties pret pedagogu un skolēnu brīvību, šādu viedokli pauda biedrība "Papardes zieds" vadītājs Rolands Bortaščenoks.

Viņš norādīja, ka šobrīd jau notiek mācību materiālu kontrole, kā arī katrs pedagogs izvēlas kādus materiālus izdalīt saviem skolēniem. Bortaščenoks uzskata, ka jaunu ierobežojumu noteikšana būtu skolotāju profesionālās brīvības kontrolēšana. Tāpat ierobežota tiktu pašu skolnieku brīvība - viņiem būtu liegtas tiesības uzzināt "kā funkcionē pasaule, kas ir seksuālie procesi un citām lietām".

Biedrības vadītājs vērsa uzmanību, ka ar šādu regulējumu galvenā nozīme mācību materiālu "tikumības noteikšanā" būtu subjektīvajam viedoklim. Viņš stāstīja, ka šādi aizliegti varētu tikt arī, piemēram, literatūras klasiķu darbi, jo tur, piemēram, var tikt atspoguļota vardarbība, kas kādam nav pieņemama.

Vaicāts, vai ierobežojumi skartu arī "Papardes zieda" izplatītos materiālus, Bortaščenoks uzsvēra, ka biedrība uz skolām iet tikai tad, kad skolas pašas uzaicina un izdala tikai tādus materiālus, kādus skolotāji pieprasa. Tādēļ ierobežojumi nevar ierobežot biedrības materiālu izplatību, jo jau tagad piedāvāti tiek tikai tie materiāli, kurus skolotāji izvēlas, balstoties uz izglītojamo vecuma grupām.

Bortaščenoks arī norādīja, ka aizliedzot kādus mācību materiālus, bērniem tiek noteikts, kas ir labs un slikts, šādi izslēdzot izvēles brīvību. "Savukārt brīvība nāk komplektā ar atbildību par mūsu izvēlēm. Līdz ar to bērniem tiktu atņemta iespēja iemācīties uzņemties atbildību", uzskata biedrības vadītājs.

Jau ziņots, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija 25.martā atbalstīja opozīcijas deputātes Jūlijas Stepaņenko (S) ideju Izglītības likumā iekļaut normu, kas paredz aizliegt izglītības iestādēs izplatīt un izmantot materiālus, kas var negatīvi ietekmēt izglītojamā tikumisko, estētisko, intelektuālo vai fizisko attīstību.

Šādu ideju sēdē atbalstīja vairāki partiju "Saskaņa", "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNKK un Latvijas Reģionu apvienības deputāti.

Stepaņenko priekšlikums paredz papildināt Izglītības likumu ar punktu, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kura atbilst Satversmē ietvertajām normām par sabiedrības vērtībām.

Stepaņenko komisijas sēdē norādīja, ka būtu svarīgi sekot materiāliem, kuri ir izvērtēti atbilstoši noteiktajām vērtībām.

Savukārt deputāte Ilze Viņķele (V) uzsvēra, ka nav skaidrs, kas liek grozījumu pieteicējai domāt, ka patlaban ir apdraudēta bērnu audzināšana. Viņķele uzskata, ka minētie likuma papildinājumi par dažādu materiālu aizliegumu skolās ir balstīti uz aplamiem pamatojumiem, kas veikti, interpretējot atsevišķus materiālus.

Deputāte savā "Twitter" kontā norādīja, ka aizliegums attiektos arī uz "Papardes zieda" izplatītajiem materiāliem. Viņa arī izteicās, ka minētā iniciatīva ir partijas "Saskaņa" un nacionālās apvienības kopdarbs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!