Foto: Publicitātes foto

Pēdējos gados tiek pakāpeniski atjaunots Aizsardzības ministrijas un tās padotības iestāžu, arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) civilais autoparks, nomainot tehniski novecojušo autotransportu. No 2016. līdz 2018. gadam šim mērķim atvēlēti 7,8 miljoni eiro, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā (AM)

Starp pērn iegādātajiem auto ir arī četri "Toyota Land Cruiser" spēkrati. Aizsardzības resorā civilie transportlīdzekļi tiek izmantoti administratīvo un operatīvo funkciju nodrošināšanai, personāla pārvadāšanai, NBS regulāro spēku vienību un Zemessardzes vienību atbalsta funkciju nodrošināšanai, loģistikas uzdevumiem, apmācību organizēšanai, apvidus izpētei pirms mācībām, kā arī nesprāgušās munīcijas neitralizēšana Latvijas teritorijā.

2017. gadā Aizsardzības ministrijas un tās padotības iestāžu vajadzībām iegādātas 198 dažādu veidu civilās automašīnas aptuveni 5,7 miljonu eiro vērtībā, norāda ministrija. NBS funkciju izpildei pērn iegādātas divas vieglās automašīnas "KIA Seed", 23 vieglās automašīnas "Subaru Forester", četras plašlietojuma automašīnas "Toyota Land Cruiser", trīs "Iveko Crossway" autobusi, astoņi mazizmēra apvidus transportlīdzekļi "BRP Can-Am Outlander 1000 6x6 T3" un "Can-Am Outlander Max 1000 4x4 XT-P", kā arī auto evakuators "IVECO 100 E", kravas furgons "IVECO AT190S", kravas pašizgāzējs "IVECO 260" un vilcējs ar treileri "MB Actros".

Tāpat iegādāti divi kompaktās klases kravas furgoni "Citroen Berlingo" Jaunsardzes un informācijas centra vajadzībām, deviņi kravas furgoni "Peugeot Boxer" NBS regulāro spēku vienību un Zemessardzes un Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra vajadzībām, kā arī 52 automašīnas "Peugot 308" NBS regulāro spēku vienību un Zemessardzes, Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra, kā Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūras vajadzībām.

Savukārt 2017. gadā iegādātie 37 mikroautobusi "Ford Tourneo Custom" un 54 apvidus plašlietojuma automašīnas "Nissan Navara" tiks izmantotas Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienību un Zemessardzes, Jaunsardzes un informācijas centra un Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūras vajadzībām.

Apkopojot transporta vajadzības, iespēju robežās attiecīgajās kategorijās mērķtiecīgi iegādātas viena modeļa automašīnas, lai atvieglotu autoparka uzturēšanu un apkopi. Automašīnas iegādātas atklāta konkursa kārtībā.

Šobrīd Nacionālo bruņoto spēku civilā autotransporta vidējais vecums būtiski pārsniedz desmit gadus, un tikai mazāk nekā puse no rīcībā esošajām civilajām automašīnām ir jaunākas par desmit gadiem, tādēļ jaunu automašīnu iegāde ļauj samazināt uzturēšanas izdevumus esošajam autoparkam, plašo spēkratu iepirkumu pamato AM.

2017. gadā veiktās transportlīdzekļu iegādes ir lielākās kopš 2007. gada, jo pēc nozīmīgā aizsardzības finansējuma samazināšanas jaunas iegādes tika veiktas, lai nodrošinātu tikai kritiski nolietotā transporta nomaiņu.

NBS rīcībā ir dažāda veida civilais autotransports: vieglās automašīnas, mikroautobusi ar astoņām un 17 sēdvietām, autobusi līdz 50 sēdvietām, plašlietojuma 4x4 apvidus automašīnas, kravas furgoni un kravas mašīnas ar celtspēju līdz 5 tonnām. Aizsardzības ministrijas padotības iestādēs, tajā skaitā NBS ir 642 civilā autotransporta vienības, kas paredzētas gan administratīvo uzdevumu veikšanai, gan loģistikas un miera laika uzdevumu veikšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!