Foto: LETA

Latvijas Aizsardzības ministrijas rīcībā nav informācijas, ka Ķīnas hakeri izspiegojuši Ārlietu ministrijas datorus, intervijā atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Kā ziņots, laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz Kalifornijas datordrošības uzņēmumu "FireEye Inc", pagājušajā nedēļā vēstīja, ka Ķīnas hakeri pirms septembrī Sanktpēterburgā notikušā G20 samita, kura galvenā tēma bija Sīrijas krīze, izspiegojuši piecu Eiropas valstu, arī Latvijas, ārlietu ministriju datorus.

Pabriks pārrunājis šo jautājumu ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju CERT.LV, kurai nav informācijas par datoru izspiegošanu. "Tas varētu nozīmēt vismaz divas iespējas - vai nu šāda spiegošana nav notikusi, vai arī tā bijusi tik efektīva, ka mēs neesam to ievērojuši," intervijā norādīja Pabriks.

CERT.LV darbojas Aizsardzības ministrijas pakļautībā.

"The New York Times" vēstīja, ka hakeri esot iefiltrējušies ministriju datortīklos, nosūtot to darbiniekiem e-pasta vēstules, kurās bijuši inficēti dokumenti ar tādiem nosaukumiem kā "ASV militārās alternatīvas Sīrijā", skaidroja "FireEye" pārstāvji.

Kad saņēmēji atvēruši šos dokumentus, viņi savos datoros ielādējuši kaitīgu kodu.

Kiberuzbrukumi vērsti pret Čehijas, Portugāles, Bulgārijas, Latvijas un Ungārijas ārlietu ministrijām, vēstīja laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!