Foto: LETA

Igaunijas Nodokļu un muitas departaments aizturējis divas privātpersonas, kuras no Latvijas Igaunijā mēģināja ievest alkohola daudzumu, kas pārsniedz pieļaujamo, paziņoja departamenta preses sekretārs Rainers Lauritss.

"Turpinās lietvedība saistībā ar diviem gadījumiem, bet bez soda par maksimālās normas pārsniegšanu tiek piemērota arī normu pārsniedzošā alkohola daudzuma konfiskācija un visas preču partijas aplikšana ar akcīzi," viņš sacīja.

Pēc tam, kad Igaunijā tika paaugstināts alkohola akcīzes nodoklis, Nodokļu un muitas departaments Igaunijas un Latvijas robežas tuvumā koncentrējas uz to, lai robežas šķērsotāji ievērotu Eiropas Savienības (ES) normas un nelikumīgi neievestu Igaunijā preces. "Tamlīdzīgas nejaušas pārbaudes apliecina, ka cilvēki vienmēr zina par pieļaujamajām normām," klāstīja Lauritss.

Viņš teica, ka departaments pastiprinātu uzmanību pievērš nelikumīgai alkohola apritei, proti, tā tālākai pārdošanai ar komerciāliem mērķiem. "Mūsu uzdevums ir nepieciešamības gadījumā pārbaudīt personas un uzņēmumus, kuri varētu tālāk pārdot Latvijā iegādātu alkoholu," paskaidroja Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta pārstāvis.

Katrs pieaugušais, kas Igaunijā ierodas no citas ES dalībvalsts, savām vajadzībām drīkst ievest līdz 110 litriem alus, līdz 90 litriem vīna un līdz desmit litriem stipro alkoholisko dzērienu, kā arī 20 litrus citu alkoholisko dzērienu, kuros alkohola saturs nepārsniedz 22%.

Šogad februārī Igaunijā akcīzes nodoklis alkoholam tika paaugstināts par 15%, bet tuvāko gadu laikā plānots turpināt celt akcīzes nodokli alkoholam. Tas gan Igaunijā izpelnījies alkohola ražotāju un tirgotāju kritiku.

Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācija iepriekš paziņoja, ka Igaunijā jūnijā 18% no patērētā stiprā alkohola tika iegādāti Latvijas veikalos, un tas nozīmē, ka Igaunijas valsts budžets zaudē būtisku daudzumu no akcīzes un pievienotās vērtības nodokļa (PVN) ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!