Foto: LETA

Norvēģijas tiesa pirmdien nolēmusi paturēt apcietinājumā četrus Oslo lidostā aizturētos aviokompānijas "airBaltic" lidmašīnas apkalpes locekļus, kuru asinīs tika konstatēts nepieļaujams alkohola līmenis, vēsta ziņu aģentūra NTB.

Mediji vēsta, ka aizturētie apkalpes locekļi ir Latvijas pilsoņi.

Kā ziņots, sestdienas rītā Oslo lidostā aizturētajam pilotam, otrajam pilotam un divām stjuartēm alkohola līmenis pārsniedza pieļaujamās 0,2 promiles.

Asins pārbaužu rezultāti liecina, ka pilota asinīs bijušas 0,4 promiles alkohola, bet otrā pilota asinīs - 1,2 promiles, atsaucoties uz policiju, ziņoja NTB.

Apkalpes locekļi atzinušies, ka piektdien lietojuši alkoholu un ieradušies darbā alkohola reibumā.

50 gadus vecais pilots tiesā sacījis, ka tā bijusi kļūda, kas "izpostījusi viņa ģimenes nākotni".

Tomēr viņš un otrais pilots nekavējoties apstrīdēja Norvēģijas tiesas lēmumu paturēt viņus apcietinājumā divas nedēļas.

Abām stjuartēm, kuru asinīs tika konstatētas 0,4 un 0,8 promiles alkohola, tiesa piemēroja nedēļu ilgu apcietinājumu.

Mediji ziņo, ka tiesa šādu lēmumu pieņēmusi bažījoties, ka četri aizturētie atbrīvošanas gadījuma varētu pamest Norvēģiju un neierasties uz turpmākajām tiesas sēdēm.

Pēc Norvēģijas varasiestāžu ziņotā, "airBaltic" apkalpes locekļiem notiesāšanas gadījumā draud līdz divu gadu cietumsods.
Prokurore Kāri Kārlsena Osa atklāja, ka aizturētie atzinušies stipro alkoholisko dzērienu lietošanā vakarā pirms sestdien plānotā reisa uz Krētu.

Apkalpei bija paredzēts vadīt lidmašīnu "Boeing 737" ar 109 pasažieriem ceļojumu kompānijas "Star Tour" čarterreisā, lai nogādātu norvēģu tūristus Krētā.

Norvēģu raidorganizācija NRK vēstīja, ka policiju par "airBaltic" apkalpes locekļu dzeršanu vakarā pirms reisa informējuši viesnīcas darbinieki.

Reaģējot uz šo informāciju, rītā pirms reisa apkalpes locekļiem tika veiktas pārbaudes, kas atklāja alkohola lietošanu.
Pārbaudi izturēja tikai viena no stjuartēm. Pārējie četri apkalpes locekļi tika arestēti.

Latvijas aviokompānija "airBaltic" paudusi nožēlu par notikušo, ir uz laiku atstādinājusi četrus iesaistītos apkalpes locekļus un pastiprinājusi drošības pasākumus.

Norvēģu laikraksts "Aftenposten" ziņoja, ka arī lidostas policija turpmāk plāno biežāk veikt lidmašīnas apkalpes locekļiem alkohola testus. Līdz šim tie veikti neregulāri.

Norvēģijas pilotu asociācijas vadītājs sacīja, ka šī ir tika trešā reize 30 gadu laikā, kad pilots nav izturējis alkohola testu Norvēģijas lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!