Foto: LETA

Latvijas Universitāte (LU) nolēmusi lūgt Latvijas Zinātnes padomes (LZP) piekrišanu 2013.gada rudenī LU apturētā viena zinātniskā grāda pretendenta promocijas darba aizstāvēšanai citā augstskolā, aģentūra LETA uzzināja Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD).

Atbildot uz izteiktajiem aizrādījumiem par LU darbību doktora zinātnisko grādu piešķiršanā mākslas zinātnes nozarē, LU atzinusi, ka promocijas procesa tiesiskums, piešķirot doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē, patlaban ir apšaubāms un augstskola nevar nodrošināt tādu lietas izskatīšanas procedūru, kurā efektīvi tiktu aizsargātas privātpersonas tiesības un tiesiskās intereses.

Vienlaikus LU neplānojot veikt nekādas darbības, lai novērstu šaubas un leģitimizētu 2002.-2012.gadā piešķirtos doktora zinātniskos grādus mākslas zinātnē. Šādu rīcību augstskola pamato ar to, ka Latvijā nav bijusi un arī patlaban nav tiesiski sakārtota piešķiramo doktora zinātnisko grādu nomenklatūra un doktora zinātniskā grāda oficiālo saīsinājumu saraksts atbilstoši Zinātniskās darbības likuma 10.panta septītajā daļā noteiktajam, kā arī ar apstākli, ka LZP Zinātņu nozaru un apakšnozaru sarakstā "Filoloģija" nav nodalīta kā nozare.

Tāpat vēstulē LU norāda uz vairākiem pastāvošiem problēmjautājumiem un "likuma robiem" zinātņu nozaru un apakšnozaru klasifikācijā un promocijas procesa/doktora grāda piešķiršanas regulējumā, kas būtībā prasa nekavējošu risinājumu, tai skaitā nepieciešamību izstrādāt un apstiprināt Latvijā piešķiramo doktora zinātnisko grādu nomenklatūru un doktora zinātniskā grāda oficiālos saīsinājumus, informē IKVD.

Tā kā LU 2002.-2012.gadā piešķirtie doktora zinātniskie grādi mākslas zinātnē vairākām personām joprojām ir apšaubāmi, IKVD ir lūdzis identificēto problēmjautājumu risināšanā iesaistīties Izglītības un zinātnes ministriju (IZM).

Kā ziņots, LU rektoram Mārcim Auziņam līdz 10.februārim bija jāsakārto nepilnības doktora zinātnisko grādu piešķiršanā mākslas nozarē.

Pērn IKVD, izvērtējot tā rīcībā esošo informāciju, secinājis, ka LU ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē. "Latvijas Universitāte nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem," skaidroja IKVD. Tāpat LU apvienotās promocijas padomes sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki, lai gan nepieciešami ir pieci zinātnieki, kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē.

LU nebija tiesīga pieņemt pretendentu dokumentus mākslas doktora zinātniskā grāda saņemšanai un virzīt jautājumu par promocijas darbu aizstāvēšanu. Augstskolas apvienotā promocijas padome nebija tiesīga pieņemt lēmumu par doktora zinātniskā grāda piešķiršanu mākslas zinātnē un izsniegt valsts atzītus izglītības dokumentus par mākslas zinātnes doktora zinātniskā grāda iegūšanu. Turklāt atsevišķi noteiktie promocijas darbu recenzenti nebija attiecīgās zinātnes apakšnozares eksperti, klāsta kvalitātes dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!