Saeima, ceturtdien galīgajā lasījumā izskatot grozījumus "Par akcīzes nodokli, noteica, ka vieglajiem automobiļiem nodokli aprēķina tikai atkarībā no to vecuma.
Pieņemtajos likuma grozījumos ir noteikts, ka automobiļiem, kas nav vecāki par vienu gadu, nodoklis būs 250 lati, gadu veciem automobiļiem - 200 lati, divus gadus veciem auto - 150 lati, trīs gadus veciem auto - 125 lati, četrus gadus veciem auto - 100 lati, piecus līdz septiņus gadus veciem auto - 75 lati, astoņus gadus veciem auto - 80 lati, deviņus gadus veciem - 85 lati, desmit gadus veciem - 90 lati.

Savukārt vienpadsmit gadus veciem auto nodoklis būs 100 lati, divpadmsit gadus veciem automobiļiem - 110 lati, 13 gadus veciem - 130 lati, 14 gadus veciem - 150 lati, 15 gadus veciem - 170 latu, 16 gadus veciem - 190 lati, 17 gadus veciem - 210 lati, 18 gadus veciem - 230 lati, bet automabiļiem, kuru vecums ir no 19 līdz 25 gadiem - 250 lati. Vecākas automašīnas no nodokļa tiek atbrīvotas.

Arī motocikliem akcīzes nodokli aprēķinās tikai atkarībā no to vecuma. Lai aprēķinātu akcīzes nodokļa likmi motocikliem, automobiļiem paredzētās nodokļa likmes tiks reizinātas ar koeficientu 0,25. Arī par motocikliem, kas vacāki par 25 gadiem, nodoklis nebūs jāmaksā.

Līdz šim akcīzes nodoklī par vieglajiem auto bija kombinēta nodokļa likme, kas paredzēja, ka daļa nodokļa tiek aprēķināta par automašīnas vecumu, bet daļa - par motora tilpumu.

Samazinot akcīzes nodokļa likmes automašīnām, iecerēts atjaunot automašīnu tirgu Latvijā, kā arī veicināt jaunu mašīnu ienākšanu Latvijas tigū, Saeimā pauda Buudžeta un finansu komisijas priekšsēdētāja Aija Poča.

Viņa paskaidroja, ka automašīnām, kuru vecums ir no pieciem līdz septiņiem gadiem, nodokļa likmes ir vismazākās, savukārt tas, kas pērk ļoti jaunu mašīnu, ir labi nodrošināts, tādēļ arī var atļautiem maksāt lielāku nodokli.

Šā gada valsts budžetā no akcīzes nodokļa automobiļiem plānots iekasēt 5,3 miljonus latu.

Jaunās akcīzes nodokļa likmes stāsies spēkā šā gada 1.maijā.

Akcīzes nodoklis tiek mainīts, jo pēc šī nodokļa palielināšanas pagājušā gada aprīlī budžets nav saņēmis gaidītos ieņēmumus. Turklāt Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk iegādājas, piemēram, Lietuvā reģistrētas automašīnas, tādējādi nodokļus vispār nemaksājot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!