Rīgas mērs Aivars Aksenoks (JL) uzskata, ka JL koalīcijas partneri Rīgas domē nevēlas strādāt kopā ar visu JL frakciju, bet tikai ar dažiem tās pārstāvjiem. Līdz šim gan JL frakcija bijusi vienota un atbalstīja Aksenoku. Pašreizējais mērs arī pieļauj, ka mēģinājums viņu gāzt ir cena, ko TB/LNNK maksā par atļauju balsot pret pilnvarojumu valdībai slēgt robežlīgumu ar Krieviju.
Aksenoks otrdien žurnālistiem stāstīja, ka viņš jau pirms mēneša ir saņēmis neoficiālu informāciju par to, ka labējās partijas domē – Tautas partija, Latvijas Pirmā partija/"Latvijas ceļš" un "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK – nevēlas strādāt ar "Jauno Laiku", un, izņemot dažus iespējamos pārbēdzējus, pārējiem JL deputātiem "durvis būs ciet".

Aksenoks uzsvēra, ka līdz šim frakcija bijusi vienota, un tā vēlas strādāt domes pozīcijā, tāpēc viņš kategoriski noraidīja iespēju atkāpties.

Viņš arī pauda, ka balsojums par viņa atcelšanu no amata "parādīs koalīcijas patieso seju". Tiesa, pagaidām deputātu pieprasījums sasaukt domes sēdi, kurā lemtu par mēra atcelšanu no amata, vēl nav oficiāli iesniegts mēram, lai gan nepieciešamie deputātu paraksti jau ir savākti. Tā dēvētajai jaunajai koalīcijai pašlaik trūkst atbalstītāju, lai gūtu vairākumu domē.

Aksenoks atzina, ka uz JL deputātiem "tiek izdarīts spiediens", jo daži no JL frakcijas deputātiem pēc mēra gāšanas un palikšanas opozīcijā var zaudēt darbus, "ko arī mēģina izmantot", lai viņu pārvilinātu. Aksenoks gan neatklāja, ar kuriem no JL deputātiem notiek šādas sarunas.

Aksenoks žurnālistiem norādīja, ka pašreizējās aktivitātes viņa gāšanai, iespējams, ir saistītas ar balsojumu par pilnvarojumu valdībai noslēgt robežlīgumu ar Krieviju. "Tēvzemieši" atšķirībā no citām valdības koalīcijas partijām, šādu pilnvarojumu neatbalsta. Iespējams, viņiem atļauts balsot pret apmaiņā pret pašreizējā Rīgas mēra gāšanu, pieļāvis Aksenoks.

Gadījumā, ja jaunajai koalīcijai tomēr neizdosies nomainīt mēru, Aksenoks pieļauj iespēju pārskatīt pašreizējo sadarbības modeli domē, pat atsakoties no koalīcijas un pieaicinot visas domes frakcijas iesaistīties darbā. Viņš nevarēja prognozēt, kas notiks, ja labējās partijas šādā situācijā atteiksies no sadarbības, vien norādot, ka tā būs jauna politiskā situācija un tad būs arī jaunas pārrunas.

Jau ziņots, ka Rīgas domes jaunās koalīcijas partijas pirmdien tikšanās laikā vienojās pilsētas mēra amatam virzīt TB/LNNK domes frakcijas vadītāju vicemēru Jāni Birku. Aksenoka nomaiņa prasīta pēc tam, kad JL paziņoja, ka neatsauks no amata pilsētas izpilddirektoru Ēriku Škaparu (JL). Savukārt Škapara atstādināšana prasīta saistībā ar azartspēļu zāļu ierīkošanas atļauju izsniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!