Foto: F64
2013.gadā mēneša pamatalga Latvijā ir palielinājusies par vidēji 2,8%, bet gada kopējā alga pieaugusi par 3,9%. Pamatalga pieaugusi gan tikai kvalificētiem speciālistiem, jo 78% strādājošo tā nav mainījusies, liecina vadības konsultāciju kompānijas "Fontes" ikgadējā atalgojuma pētījuma rezultāti.

Pētījumā analizēti dati no 227 organizācijām par aptuveni 40 000 darbinieku. Tajā secināts, ka pamatalgas nav mainītas 78% darbinieku, ir samazinātas 1,5% darbinieku, bet tiem 20,5% darbinieku, kuri saņēma pamatalgas pieaugumu, tas ir bijis būtisks - vidēji 11,1% apjomā.

Algas pielikumu galvenokārt ir saņēmuši kvalificēti speciālisti un pieredzējuši vadītāji. Tas sasaucas ar jau ilgu laiku vērojamo tendenci, ka darba tirgū trūkst augstas kvalifikācijas strādnieku, inženieru, IT speciālistu un pārdošanas speciālistu, norāda "Fontes".

Mēneša un ceturkšņa prēmijas jau ierasti ir visbiežāk izmaksātā atalgojuma mainīgā daļa (šogad saņēmuši 51% darbinieku), bet arvien izteiktāka tendence ir pusgada vai gada prēmiju nopelnīšana par iepriekšējā gada rezultātiem – tās šogad izmaksātas 49% darbinieku, kas ir ievērojams pieaugums salīdzinājumā ar 2012.gadu, kad tās tika izmaksātas 32% darbinieku.

Mēneša kopējā alga (ieļaujot prēmijas par rezultātiem un izstrādes prēmijas), salīdzinot ar 2012.gadu, ir palielinājusies vidēji par 2,2%. Mainīgās daļas pieaugumu ir sajutusi krietni lielāka daļa darbinieku - gandrīz katrs otrais darbinieks, un šiem darbiniekiem pieauguma apjoms ir bijis vidēji 8,5% mēneša kopējai algai un 9,9% gada kopējai algai. 

Mēneša pamatalgas pieaugums Rīgā ir bijis straujāks kā reģionos – attiecīgi 3,1% un 1,8%. Arī gada kopējā algā pieaugums bijis straujāks Rīgā – 4,1%, savukārt reģionos – 2,6%.

Salīdzinot atalgojuma pieaugumu reģionos, straujākais pieaugums mēneša pamatalgā ir bijis Zemgalē – 2,3%, savukārt gada kopējā alga visstraujāk pieaugusi Latgalē – 3,9%.

Līdz ar atalgojuma izmaiņām tiek pārskatīts arī darbinieku skaits uzņēmumos. Iepriekšējo divpadsmit mēnešu laikā 48% darba devēju palielināja darbinieku skaitu, taču 33% darbinieku skaitu samazināja.
Nākamajos 12 mēnešos 83% organizāciju plāno palielināt mēneša pamatalgu, savukārt 17% organizāciju nav plānotas izmaiņas mēneša pamatalgā.

2014.gadā organizāciju vadītāji prognozē vidēji 3,9% pieaugumu kopējā atalgojumā, 2015.gadā – 3,7% pieaugumu un 2016.gadā – 3,8% pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!