Foto: DELFI

Topošo likumu un deklarāciju par Otrā pasaules kara veterāniem rūpīgi analizēs arī ārpus Latvijas, tāpēc, lai Latvijas nostāja netiktu pārprasta, jebkurš formulējums šajos dokumentos ir jāizvēlas īpaši rūpīgi, uzsvēris Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas iniciatīvas par abās frontes pusēs karojušo pušu izlīgumu Makarovs novērtēja kā apsveicamu rīcību, norādot, ka vajadzētu izvairīties no vēsturisko notikumu politizēšanas un ideoloģizēšanas.

Makarovs aicināja politiķus un iesaistītos nesteigties un panākt precīzus formulējumus jau pašā sākumā.

Pēc viņa ieteiktā, deklarācijai jābūt īsai un tajā jābūt uz nākotni fokusētiem elementiem – jāietver, ka Latvija nepieļaus Otrā pasaules kara šausmu atkārtošanos vai totalitāro ideoloģiju atdzimšanu. Deklarācijā jābūt skaidri paustai attieksmei pret Otrā pasaules kara noziegumiem un tam, ka Latvijā arī turpmāk sabiedrība tiks izglītota par kara notikumiem, ar cieņu pieminot visus kara upurus. "Mēs audzināsim iecietību un cieņu sabiedrībā," uzskaitīja Makarovs.

Saeimā top likumprojekts "Par Otrajā pasaules karā mobilizēto personu statusu", lai veicinātu vienlīdzīgu attieksmi pret abās frontes pusēs Otrā pasaules kara laikā karojušajiem. Likuma mērķis ir atbalstīt tos veterānus, kuri tika prettiesiski mobilizēti karojošo valstu militārajos formējumos. Top arī deklarācija, kas būs kā Saeimas politisks paziņojums.

Piektdien Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija rīkoja diskusiju, kurā piedalījās Otrā pasaules kara karavīrus pārstāvošās organizācijas, valsts institūciju, nevalstisko organizāciju, garīdzniecības, akadēmisko aprindu, kā arī Saeimas frakciju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!