Foto: F64

Aizsardzības ministrija (AM) ar nākamā gada budžeta līdzekļiem plāno piešķirt pirmo maksājumu mazlietota bruņutransporta iegādei Kājnieku brigādei, trešdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā norādīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Aizsardzības ministrijas (AM) budžeta izdevumi 2014.gadā plānoti 225 682 358 eiro jeb 158 610 463 latu apmērā. Jaunajām politikas iniciatīvām papildus piešķirtais finansējums birojam iecerēts 15 989 260 eiro (11 237 315 latu) apmērā. No šīs summas 2 220 141 eiro (1 560 323 latus) plānots tērēt Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku brigādes mehanizācijai.

Pabriks šodien Saeimas komisijā pastāstīja, ka 2,2 miljoni eiro ir "tikai sēklas nauda", jo ar šādiem līdzekļiem bruņutehnikas pirkumam būs par maz. "Tas ir pirmais maksājums, un es domāju, ka kopējais maksājums aizies kaut kur starp pieciem, septiņiem un astoņiem gadiem. Es varu pateikt, ka runājam par mehanizāciju vienam bataljonam un vienai rotai pašreizējos apmēros," piebilda ministrs.

Šobrīd AM vēl pēta, cik daudz un tieši kādas modifikācijas transports nepieciešams, tāpēc arī ministrs nevarēja nosaukt aptuveno transporta iegādes summu.

Bruņutehnikas iegāde nostiprinās bruņoto spēku kaujasspējas un mobilitāti, kas vienlaicīgi spēs kalpot nacionālajai aizsardzībai un līdzdalībai starptautiskajās operācijās. "Mēs nevaram mūžīgi paļauties uz citu valsti, kas mūs nodrošinās ar transportu, kad mums kaut kur būs jābrauc," uzsvēra ministrs. Jau ziņots, ka, ņemot vērā divpusējo vienošanos starp ASV un Latviju, Latvijas kontingents Afganistānā kopš 2011.gada ir saņēmis 12 jaunākas paaudzes bruņumašīnas, no kurām pēdējās četras tika saņemtas vēl tikai augusta beigās.

Plānots, ka pēc starptautiskās operācijas noslēguma transporta līdzekļi tiks nodoti atpakaļ ASV. Latvija arī pirms 2011.gada izmantoja dažādus no ASV aizlienētus transportlīdzekļus.

Orientācija uz nedaudz lietotiem bruņu transportlīdzekļiem, pirmkārt, ir tāpēc, ka jaunas mašīnas valsts atļauties nevarēs. Otrkārt, ikvienam, kurš sāk braukt ar automašīnu, netiek dots jauns "Mercedes Benz" spēkrats, bet piešķirts pieticīgāks braucamrīks. "Mēs plānojam, ka šīs mehanizācijas platformas kalpos Latvijas aizsardzībai nākamos 20 gadus," piebilda Pabriks.

Ņemot vērā, ka AM pirks lietotu transportu, visdrīzāk, pirkums tiks noformēts starpvaldību līguma ietvaros, līdz ar to varēs vienoties par maksājuma grafikiem, pastāstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts. Pašreizējās vajadzības rāda, ka Kājnieku brigādei nepieciešamas kāpurķēžu bruņumašīnas, taču precīzas vienības vēl tiks izpētītas.

Sarunas par pirkumu plānots veikt ar Eiropas un NATO valstīm, norādīja Sārts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!