Aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS) nolēmis atjaunot Latvijas brīvvalsts laikā izstrādāto goda zīmi par gūtajiem ievainojumiem, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Lieģis uzdevis ministrijai AM un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem izstrādāt nolikumu, kas nosaka goda zīmes piešķiršanas un nēsāšanas kārtību, kā arī to pasūtīšanas un izgatavošanas kārtību.

Lieģis uzskata, ka "ir jāizrāda atbilstošs gods un cieņa karavīriem, kas guvuši ievainojumu, pildot dienesta pienākumu vai aizstāvot savas valsts godu. Goda zīme ir kā pateicība par pašaizliedzību un drosmīgu rīcību."

Pēc Lieģa domām goda zīme ir piešķirama jebkurai personai kā atzinības apliecinājums par gūtajiem ievainojumiem kaujas apstākļos, vai esot kaujas zonā, operācijas rajonā ārpus Latvijas teritorijas, kā arī par ievainojumiem Latvijas teritorijā, izpildot militāras pavēles vai pildot dienesta pienākumus saistībā ar valsts aizsardzības uzdevumu izpildi.

AM Simbolikas, atribūtikas un heraldikas komisijas priekšlikums paredz atjaunot ievainojuma zīmi tā vēsturiskajā izskatā – uz valsts karoga krāsas lentas atgriezuma, atzīmējot to ar sudrabotām vai zeltītām zvaigznītēm, savukārt par ievainojumiem, kas iegūti, pildot kaujas uzdevumu, komisija iesaka uz auduma lentas izvietot sudrabotu vai zeltītu zobena zīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!