Foto: AFP/Scanpix
Ārlietu ministrija (ĀM) cer, ka varas maiņa Ziemeļkorejā neizjauks jau tā trauslo drošības līdzsvaru reģionā, uzsvēra ĀM preses sekretārs Jānis Sīlis.

Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts atbalsta sešpusējo sarunu turpināšanos ar Ziemeļkoreju, norādīts ĀM lakoniskajā atbildē par pašreizējo situāciju.

Kā ziņots, mūžībā 69 gadu vecumā sestdien aizgājis Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs, kurš valsts galvas amatu ieņēma kopš 1994.gada, pirmdien pavēstīja valsts mediji. Par Čenira varas mantinieku tiek uzskatīts viņa dēls Čenuns, kurš 2010.gadā tika iecelts Darba partijas centrālkomitejā un Centrālās kara komisijas vicepriekšsēdētāja amatā. Viņam tika piešķirts arī ģenerāļa tituls.

Jau ziņoja, ka Ziemeļkorejas līderis "miris no lielas garīgas un fiziskas pārslodzes" sestdien plkst.8.30 pēc vietējā laika (plkst.1.30 pēc Latvijas laika) vilcienā, dodoties vizītē uz galvaspilsētas apkaimi, apliecināja oficiālā Korejas Centrālā ziņu aģentūra.

Sešpusējās sarunas 2003.gadā sāka Ziemeļkoreja, Dienvidkoreja, Ķīna, ASV, Japāna un Krievija, taču 2009.gadā Ziemeļkoreja izstājās no šīm sarunām un mēnesi vēlāk veica savu otro kodolieroču izmēģinājumu.

2011.gada septembrī Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas kodolsarunu delegāciju vadītāji tikās Pekinā, lai vienotos par starptautiskās kodolatbruņošanās sarunu atsākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!