Foto: LETA
Krievijas Valsts domes deputātu rīcība, lūdzot kaimiņvalsts Ārlietu un Tieslietu ministrijām sagatavot prasību Baltijas valstīm samaksāt kompensācijas, liecina par to, ka atsevišķi šīs valsts parlamentārieši mēģina atrast veidus, kā traucēt Latvijas un Krievijas sadarbības veicināšanu, sacīja ĀM vēstnieks - preses sekretārs Raimonds Jansons.

Laikraksts "Izvestija" vēsta, ka deputāti Valērijs Raškins un Segrjs Obuhovs uzskata - Krievija var izvirzīt finansiāla rakstura prasības ņemot vērā "18.un 20.gadsimta vēsturiskos faktus". Krievijas parlamentārieši atsaucas uz 5. novembrī Rīgā parakstīto Baltijas valstu deklarāciju par nepieciešamību kompensēt PSRS okupācijas radītos zaudējumus. Deputāti lūdz Krievijas varasiestādes sagatavot dokumentus, kas pierādītu šādu kompensāciju nepamatotību un izvirzīt finansiāla rakstura pretenzijas Baltijas valstīm.

"Livonija un Estlande nonāca Krievijas [sastāvā] saskaņā ar 1721.gada 10.septembrī noslēgto Nīštates miera līgumu. Kā kompensāciju par Livoniju, Krievija Zviedrijai izmaksāja kompensāciju divu miljonu jefimoku apmērā. Savukārt 1795.gadā Kurzemes hercogs Krievijai hercogisti pārdeva par 1,4 miljoniem tāleru," savu ieceri pamato kompensāciju pieprasītāji. Saskaņā ar viņu aprēķiniem, mūsdienās šīs summas attiecīgi veido 100 un 30 miljardus ASV dolāru.

Tāpat Raškins un Obuhovs vērš uzmanību uz to, ka "Otrā pasaules kara laikā Trešā reiha pusē karoja igauņu, latviešu un lietuviešu leģionāri [..], kas izvērsa soda akcijas Ukrainā un Baltkrievijā". Krievijas parlamentārieši arī norāda, ka PSRS okupācijas laikā Baltijas valstīs tika ieguldīti ievērojami naudas līdzekļi. Savukāt Krievijas banka un Krievijas attīstības un iekšekonomiskās darbības banka aplēsušas, ka kopējā Baltijas valstu "valūtas saistības" Padomju Savienībai veido 3,06 miljardus ASV dolāru.

Jansons uzsvēra, ka minētie deputāti pārstāv zināmu iedzīvotāju daļu, kas viņus ir ievēlējusi. Tomēr vienlaikus šāda rīcība neatspoguļo tos viedokļus, kas ir valda sarunās starp Latviju un Krieviju. "Tas liecina par to, ka ir zināmi parlamentārieši, kuri neraugās nākotnē, nav vērsti uz valstu sadarbības veicināšanu un mēģina atrast veidus kādos to traucēt," sacīja Janosns.

Novembra sākumā Baltijas valstu tieslietu ministri kopīgi parakstīja deklarāciju par PSRS okupācijas nodarīto zaudējumu aprēķināšanas un atgūšanas nepieciešamību. Tādā veidā visas Baltijas valstis vienojušās par vienotu viedokli zaudējumu aprēķināšanā, ko radījis PSRS totalitārais komunistiskās okupācijas režīms.

Vasarā Krievijas deputāti Jevgeņijs Fjodorovs un Antons Romanovs aicināja izvērtēt, izvērtēt Baltijas valstu neatkarības atzīšanas likumību. Deputāti Krievijas ģenerālprokuroram nosūtīja vēstuli ar lūgumu izvērtēt PSRS Valsts padomes izveides likumību un līdz ar to arī tās pieņemto lēmumu, tostarp par Baltijas valstu neatkarības atzīšanu, likumību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!