Foto: Reuters/Scanpix

Latvija ir viena no iniciatorēm jautājumam par Austrumukrainas separātisko grupu pielīdzināšanu teroristiskām organizācijām, pastāstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Viņš norādīja, ka jautājums par tā sauktās Luhanskas tautas republikas un Doņeckas tautas republikas pasludināšanu par teroristiskām organizācijām ir attiecīgo Eiropas Savienības (ES) darba grupu dienas kārtībā un Latvija ir viena no tā virzīšanas iniciatorēm.

"Jautājuma iesniegšana izskatīšanai Latvijas valdībā ir saistīta ar tā virzību ES institūcijās," skaidroja Eihenbaums, piebilstot, ka patlaban notiek ES iekšējās diskusijas, taču ir jārēķinās, ka lēmumi par kādas organizācijas pielīdzināšanu teroristiskai organizācijai ir laikietilpīgs process, jo prasa rūpīgu tiesiskā pamatojuma sagatavošanu, pie kā tiekot strādāts.

"Latvija ir stingri iestājusies par nepieciešamību virzīties uz priekšu jautājumā par Austrumukrainas separātisko grupu pielīdzināšanu teroristiskām organizācijām, ņemot vērā šo grupu pastrādātos noziegumus Ukrainā, tai skaitā arī pret civiliedzīvotājiem. Jau šobrīd pret Austrumukrainas separātiskajiem grupējumiem ir spēkā ES noteiktas sankcijas, kas paredz ierobežojumus ieceļošanai un līdzekļu un saimniecisko resursu iesaldēšanu," piebilda Eihenbaums.

Jau ziņots, ka ES jaunā sankciju kārtā apsver Ukrainas austrumos aktīvos grupējumus "Luhanskas tautas republika" un "Doņeckas tautas republika" pasludināt par teroristiskām organizācijām, kā arī atņemt Krievijai tiesības rīkot 2018.gada Pasaules kausu futbolā, vēsta Vācijas laikraksts "Bild".

Kā liecina laikraksta rīcībā nonākušie ES dalībvalstu sūtņu sarunu protokoli, tiek izskatītas iespējas liegt Krievijai uzņemt virkni augsta līmeņa starptautiskas sporta sacensību, tostarp oktobrī Sočos ieplānoto Pirmās formulas (F-1) pasaules čempionāta posmu, kā arī pasaules čempionātu peldēšanā 2015.gadā un pasaules meistarsacīkstes hokejā 2016.gadā.

Lēmumu par jauno sankciju kārtu ES Politikas un drošības komiteja pieņems 23.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!