Foto: Publicitātes foto

Latvijas iestāšanās process Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) pašlaik ir noslēguma posmā, tā pēc Parīzē notikušās OECD Korporatīvās pārvaldības komitejas sanāksmes, kurā tika vērtēts Latvijas sasniegtais progress, norāda Ārlietu ministrijā (ĀM).

Latvijas delegācija Ministru prezidenta biedra un ekonomikas ministra Arvila Ašeradena (V) vadībā sniedza detalizētu informāciju par visiem valsts korporatīvās pārvaldības reformas aspektiem, tostarp par sākto procesu, izveidojot profesionālas padomes ekonomiski nozīmīgākajos valsts uzņēmumos. Ašeradens apliecināja Latvijas sniegto solījumu OECD izpildi iepriekš noteiktajos termiņos.

Lēmums par Latvijas atbilstību OECD standartiem šajā jomā tiks pieņemts rakstiskās procedūras gaitā tuvāko nedēļu laikā.

"LNT Ziņas" gan šovakar, atsaucoties uz Ašeradenu, vēstīja, ka OECD par nedēļu atlikusi atzinuma sniegšanu par Latvijas paveikto, apkarojot kukuļošanu starptautiskajos finanšu darījumos. Lai gan atzinuma sniegšanas atlikšana ministru darot uzmanīgu, viņš pagaidām atturas prognozēt, vai tas ir signāls, ka var aizkavēties arī Latvijas uzņemšana organizācijā.

Jau ziņots, ka līdz šim panāktais un iecerētais progress ļauj cerēt, ka Latvija jau tuvākajā laikā varētu pilnībā noslēgt tehniskās sarunas ar OECD un šā gada 1. vai 2. jūnijā Parīzē OECD Ministru padomes sanāksmes laikā parakstīt līgumu par Latvijas pievienošanos organizācijai, iepriekš informēja ĀM.

Paredzēts, ka iestāšanās 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas, skaidroja ĀM.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tostarp par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu. Tāpat tiks uzlabotas un pilnveidotas valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanas. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!