Foto: DELFI

Līgo svētki Maskavā nav pretrunā ar Latvijas nostāju attiecībā uz Krievijas agresiju Ukrainā, skaidro Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Ivars Lasis.

"Runājot par šī pasākuma rīkošanas laiku, vēlos norādīt, ka, neskatoties uz saspīlējumu, ir jāturpina īstenot publiskās diplomātijas projekti. Tas nav pretrunā ar Latvijas nostāju attiecībā uz Krievijas agresiju Ukrainā un iespējamiem tālākiem Eiropas Savienības soļiem," pauda Lasis.

Plānots, ka Līgo svētki Maskavā norisināsies no 27. līdz 28.jūnijam.

Lasis pavēstīja, ka Latvijas pārstāvniecības ārvalstīs Līgo svētku svinības rezidences valstīs iespēju robežās rīko katru gadu. Šādi pasākumi jau iepriekš notikuši arī Krievijā. Organizējot šos un citus pasākumus, tiek popularizēts Latvijas tēls ārvalstīs un veicināta saiknes uzturēšana ar tautiešiem ārzemēs, tāpat tā ir laba iespēja iepazīstināt konkrētās valsts iedzīvotājus ar latviešu tautas tradīcijām, norādīja Lasis.

Komentējot pasākuma iekļaušanu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē kultūras programmā, Lasis akcentēja, ka mērķtiecīga publiskās diplomātijas īstenošana ārvalstīs, īpaši Latvijas prezidentūras laikā, ir viens no svarīgiem ĀM uzdevumiem un instrumentiem.

Īstenojot Latvijas prezidentūras izvirzītās prioritātes un popularizējot Latviju kā radošu Eiropas valsti ar bagātu kultūras, mākslas un inovāciju piedāvājumu dažādās jomās, Ārlietu ministrija kopā ar Latvijas diplomātiskajām un konsulārajām pārstāvniecībām nodrošina vairāk nekā 500 publiskās diplomātijas pasākumus aptuveni 90 ārvalstīs, pauda Lasis.

Jau vēstīts, ka Maskavā šovasar plānotās Līgo svētku svinības ir daļa no plānotajiem Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē noslēguma pasākumiem. Rīgas domes mērs Nils Ušakovs pavēstīja, ka svinības notiks kādā no centrālajiem Krievijas galvaspilsētas parkiem, taču pagaidām izšķiršanās par konkrētu vietu vēl nav bijusi. Atbilstoši Ušakova teiktajam, svinību programma pašreiz ir izstrādes stadijā, taču jau tagad zināms, ka tajā piedalīsies gan Latvijas mākslinieki, gan arī uzņēmēji. Pasākuma izmaksas vēl tiek aprēķinātas.

Līgo svētkus Maskavā rīko Rīgas dome, Latvijas Ārlietu ministrija un Maskavas pilsētas valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!