Foto: LETA

Aizsardzības ministrija (AM) nosūtījusi vēstuli Ārlietu ministrijai ar aicinājumu lūgt pārtraukt ANO Bēgļu aģentūras (UNHCR) sākto kampaņu "Mēs darītu tāpat!", informē Aizsardzības ministrijā.

Jau ziņots, ka AM valsts sekretārs Jānis Garisons iepriekš paudis viedokli, ka šī kampaņa esot nekorekta, jo apelē nevis pie bēgļu problemātikas humānajiem aspektiem, bet gan tiešā un netiešā veidā apgalvo, ka Latvijas iedzīvotāji to vien gaida, kā aizbēgt no valsts.

Viņš paudis, ka tas ir aizvainojoši ne tikai Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, bet jo īpaši zemessargiem, kas savu brīvo laiku pavada mācībās, lai ar ieročiem rokās varētu aizstāvēt Latviju.

ANO Bēgļu aģentūras reģionālās pārstāvniecības Ziemeļeiropā konsultants Didzis Melbiksis sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka šobrīd nevar pateikt, kā aģentūra rīkotos, ja šādu vēstuli saņemtu. "Šobrīd vienkārši vēl neesmu nekādu vēstuli saņēmis un nezinu, kas tur ir prasīts," sacīja Melbiksis.

"Konkrētā kampaņa ir, pirmkārt, par šī brīža situāciju pasaulē bēgļu jomā, viskonkrētāk jau par sīriešiem, kuru pašreizējais stāvoklis ir centrālā mūsu kampaņas sastāvdaļa. Tieši šajās dienās no Sīrijas nāk briesmīgas ziņas. Vakar, piemēram, par to, ka 17 000 cilvēku gājuši bojā cietumos vien. Situācija tur nepaliek labāka, bet tieši eskalējas," sacīja aģentūras pārstāvis.

"Tas ko mēs šajā kampaņā rādām, pirmkārt, ir salīdzinājums, ka Sīrija pirms kara daudzos parametros bija salīdzināma valsts ar Latviju pēc dažādiem parametriem. To varēs redzēt arī turpmāk dažādos kampaņas materiālos, un, ņemot vērā to, ka Latvija piedalās bēgļu pārvietošanā un ka pārvietoti tiek visvairāk sīriešu bēgļi, ir nepieciešams radīt izpratni, kas šie bēgļi ir, no kurienes viņi nāk, un kāpēc viņi nāk. Tāds ir šīs kampaņas mērķis, kuram nav nekāda sakara ar Aizsardzības ministrijas jomu," skaidroja Melbiksis.

Arī prestižais ārvalstu izdevums "Politico" savā publikācijā pieminējis ažiotāžu, ko Latvijā sacēlusi augustā sāktā kampaņa. Savā publikācijā ārvalstu medijs Aizsardzības ministrijas amatpersonas pausto traktējis ar domu, ka viņš pauž – "latvieši nav kā bēgļi". Papildus tam izdevums norāda, ka sāktā kampaņa, iespējams, vedina domāt, ka arī latvieši, ja būtu spiesti, bēgtu no dzimtenes nevis to aizstāvētu.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka ANO Bēgļu aģentūra pagājušajā nedēļā sāka kampaņu "Mēs darītu tāpat!", kas ilgs no augusta līdz decembrim. Tās laikā līdz ar video tiks izplatītas afišas, kurās ir attēloti reāli cilvēki - bēgļi un patvēruma meklētāji, kuri šobrīd ir Latvijā. Vienā teikumā viņi atklāj, kāpēc devušies bēgļu gaitās. Turpat blakus attēloti reāli Latvijas iedzīvotāji, kuri atzīst - ja nonāktu tādā situācijā, viņi darītu tāpat. Papildus tiek izplatītas infografikas, kas atklāj latviešu un sīriešu līdzību izglītībā, nodarbinātībā, bēgļu gaitās un tautas attīstībā, pirms Sīrijā sākās karš. Sīrija ir izmantota kā paraugs, jo vairāk nekā puse no pasaules bēgļiem 2015. gadā bija tieši no turienes.

ANO Bēgļu aģentūra īsteno kampaņu visās Baltijas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!