Foto: DELFI

Ārlietu ministrija (ĀM) noliedz tiesībsarga Jura Jansona pārmetumus par Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) maldināšanu Genādija Mihailova lietā, skaidrojot, ka brīdī, kad valsts sniedza ECT paskaidrojumus, Tiesībsarga birojs vēl nebija pabeidzis Mihailova lietas izskatīšanu un pārkāpumi vēl nebija konstatēti, līdz ar to valsts nevarēja informēt ECT par šajā lietā atklātajiem pārkāpumiem.

ECT Mihailova lietā valstij par vīrieša piespiedu atrašanos valsts sociālās aprūpes centrā "Īle" likusi maksāt 15 000 eiro (10 542 lati) kompensāciju.

Tiesībsarga birojs vēstulē valdībai nenorādījis uz pārkāpumiem Mihailova lietā, bet vien vērsis uzmanību uz to, ka pārbaudes lieta vēl nav pabeigta un nekādi secinājumi par Mihailova cilvēktiesību pārkāpumiem nav izdarīti, portālam "Delfi" pastāstīja Ārlietu ministrijas un Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce.

"Tiesībsarga apgalvojums, ka Tiesībsarga birojs 2011.gada 13.decembra vēstulē ir informējis valdību par konstatētajiem konkrētajiem pārkāpumiem pret Genādiju Mihailovu, ir klajā pretrunā ar to informāciju, kas ir iekļauta šajā 13.decembra vēstulē. Proti, tajā vairākkārt atgādināts, ka ierosinātā pārbaudes lieta vēl nav pabeigta, tādēļ nekādi secinājumi par iespējamiem Mihailova cilvēktiesību pārkāpumiem netiek izdarīti," viņa skaidroja, kāpēc valdība atbildes vēstulē ECT norādījusi, ka Tiesībsarga birojs nav konstatējis pārkāpumus pret Mihailovu.

Jansons pirmdien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" klāstīja, ka Tiesībsarga birojs vērsis valdības uzmanību uz pārkāpumiem sociālās aprūpes centrā, taču paskaidrojumos ECT norādīts - birojs pārkāpumus nav konstatējis. "Tā ir maldināšana," pirmdien pauda Jansons. Viņš norādīja, ka bija pārkāptas tiesības uz brīvību un bija pārkāpumi attiecībā uz medicīnisko aprūpi.

Taču ĀM pārstāve uzsver - datumā, kad bija jānosūta ECT valdības komentāri, šī pārbaudes lieta nebija pabeigta. Viņa arī atgādina, ka Tiesībsarga biroja viedoklis pirms MK atbildes sniegšanas bija lūgts tādēļ, ka sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāle "Īle" bija informējusi Rīgas bāriņtiesu par to, ka 2011.gada 19.maija apmeklējumā Tiesībsargs filiāles "Īle" darbībā pārkāpumus nesaskatīja. Savā 2011.gada 13.decembra vēstulē Tiesībsargs šo apgalvojumu nav apstrīdējis.

Jau vēstīts, ka ECT spriedumā nolemts - Latvijai būs jāmaksā Mihailovam 15 000 eiro (10 542 lati) saistībā ar to, ka viņš astoņus gadus pret savu gribu atradies valsts sociālās aprūpes centrā "Īle". Psihiatriskajā slimnīcā viņš ievietots 2000.gada 13.martā pēc sadzīviska strīda ar sievu, vēlāk sievu iecelta par vīra aizgādni un viņš tika pārvests no psihiatriskās slimnīcas uz pansionātu "Īle", kas paredzēts pacientiem ar smagiem garīgās veselības traucējumiem.

Mihailovs 2010.gadā iesniedza sūdzību ECT, kurā bija norādīts, ka pret savu gribu turēts aprūpes centrā "Īle" un bez aizgādņa piekrišanas nevarējis apstrīdēt brīvības ierobežošanas likumību un panākt tās kontroli tiesā. Viņš lūdza ECT uzdot Latvijai atlīdzināt viņam par nodarīto morālo kaitējumu 500 000 eiro (351 402 latus).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!