Foto: DELFI

Ārlietu ministrija atbalsta informācijas sniegšanu par notikumiem, kuri Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās 2014. gadā, taču norobežojas no izstādes "Maidana cilvēki" mākslinieka politiskā viedokļa, paziņoja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons.

Ministrijas pārstāvis norādīja, ka tas, ka ministrija idejiski atbalsta izstādi un izstādes būtību, kā arī to, ka par Maidana notikumiem ir jāstāsta, nenozīmē, ka tā piekrīt izstādes mākslinieka politiskajiem viedokļiem. "Ministrija norobežojas no politiskā viedokļa, vienlaicīgi uzsverot, ka fotogrāfijas atspoguļo realitāti," sacīja Jansons, piebilstot, ka ministrija visādā veidā atbalsta informācijas sniegšanu un notikumu stāstīšanu par to, kas notika 2014.gadā Ukrainas galvaspilsētā.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) piektdien vērsīsies Drošības policijā (DP) ar lūgumu izvērtēt izstādes "Maidana cilvēki" organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. Kā informēja Rīgas domē, sociālajos tīklos esot parādījies video ar izstādes organizatoru izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis ir iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus - "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgo lopu vagonos".

Izpilddirektors aicinās policiju sniegt arī viedokli par Ukrainas organizācijas "Labējais sektors" karoga izmantošanu pasākuma laikā. "Ir skaidri redzams, ka šī karoga izmantošana raisa ļoti negatīvas emocijas daļā rīdzinieku. Sapratni un toleranci tas, protams, iedzīvotāju vidū neveicina," piektdien izteicās Radzevičs.

Ņemot vērā minēto, izpilddirektors lūgs policiju pēc iespējas ātrāk sniegt viedokli par pasākuma organizatora un autora patiesajiem mērķiem, rīkojot izstādi, un iespējamiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem izstādes laikā.

Viens no izstādes organizatoriem Mihails Aleksejevs sacīja, ka video publiski izskanējušais viedoklis par krievvalodīgajiem kā "okupantiem, kuri jāved projām lopu vagonos", ir personīgais izstādes mākslinieka - ASV pilsoņa Sergeja Meļņikova - viedoklis, kurš nav organizatoru pārstāvis. Organizatori šo viedokli nepārstāv, sacīja Aleksejevs.

Likumdošana neļauj pašvaldībai aizliegt kādu publisku pasākumu - izņēmums ir tie gadījumi, kad DP norāda uz apdraudējumu sabiedriskajai kārtībai, skaidro domē. Pēc Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) domām, izstādes organizatoru izteikumi ir tieši tas gadījums, kad DP būtu jāiejaucas.

Kad būs saņemta atbilde no DP, izpilddirektors pieņems lēmumu par pašvaldības tālāko rīcību saistībā ar minēto izstādi.

Rīgas pašvaldība ir izsniegusi publiska pasākuma rīkošanas atļauju Latvijas atjaunošanas biedrībai par starptautiskas ceļojošās izstādes "Maidana cilvēki" rīkošanu Rīgā, Brīvības bulvāra alejā starp Merķeļa un Elizabetes ielu, no 5. oktobra līdz 25. oktobrim.

Jau ziņots, ka saistībā ar incidentiem izstādes laikā policija aizturējusi jau trīs personas. Internetā šonedēļ tika ievietots nofilmēts video, kurā redzams, kā vīrietis maskā apgāž divus plakātus un norauj viena no Maidana protesta kustības grupējumiem - "Labējā sektora" - karogu, ko pēc tam ar nazi sagriež. Video dzirdamas rupjības krievu valodā. Par šo incidentu policija aizturēja divus jaunus vīriešus. Policijā saistībā ar ekspozīcijas sabojāšanu ir sākts kriminālprocess par huligānismu.

Savukārt ceturtdien pie izstādes "Maidana cilvēki" izcēlies jauns konflikts, jo kāds no apmeklētājiem tīši sabojāja vienu eksponātu, skaidroja Valsts policijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!