Foto: DELFI

Vairāki Ārlietu ministrijas (ĀM) īpašumā esošie telefoni, kuri ir novecojuši un kuriem nevar uzstādīt speciālu drošības konfigurāciju, netiek izmantoti saziņai paaugstinātā drošības līmenī, apliecināja ministrijas Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte.

Vaicāta par valdības lēmumu ministrijai piešķirt 20 925 eiro, lai iegādātos mobilos telefonus centrālā aparāta darbiniekiem, jo, paaugstinot operatīvās saziņas drošības līmeni, pašreizējie telefoni nav savietojami ar drošības konfigurāciju, Eglīte norādīja, ka šie telefoni nav tikuši izmantoti saziņai paaugstinātā drošības līmenī, tādējādi drošības riski nepastāv un nav pastāvējuši.

"Taču efektīva darba nodrošināšanai ir lietderīgi palielināt lietotāju skaitu, kuri varētu izmantot saziņu paaugstinātā drošības līmenī. Lai nodrošinātu saziņu paaugstinātā drošības līmenī, tiek izmantoti telefoni tikai ar speciālo drošības konfigurāciju. Tāpēc novecojušo telefonu vietā jāiegādājas tādi, uz kuriem var uzstādīt speciālu drošības konfigurāciju," situāciju skaidroja Eglīte.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien vienojās no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt ĀM 237 489 eiro dažādiem remontdarbiem un iekārtu iegādei. Ministrija skaidroja, ka šie līdzekļi ir nepieciešami pilnvērtīgas darbības nodrošināšanai - ir jāveic ārkārtas darbi un iegādes ministrijas, diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību vajadzībām. Piemēram, Latvijas vēstniecībai Uzbekistānā vajadzīgi 51 600 eiro, jo ir jāremontē plīsis ūdensvads, jānomaina bojātās ieejas ārdurvis un logs.

Savukārt 20 925 eiro vajadzīgi, lai iegādātos mobilos telefonus centrālā aparāta darbiniekiem. Tas pamatots ar to, ka, paaugstinot operatīvās saziņas drošības līmeni, pašreizējie telefoni nav savietojami ar drošības konfigurāciju. Vēl 30 000 eiro vajadzīgi Ārlietu ministrijas ēkai un vēstniecībai Krievijā, lai uzstādītu metāla detektorus, bet vēstniecībai Krievijā vēl vajag 8000 eiro vārtu un žoga remontam.

Drošības apsvērumu dēļ ir plānotas izmaiņas vēstniecības Baltkrievijā telpu izmantošanā, jau augustā tur izvietojot rezidenci. Šim nolūkam ministrija prasa 23 000 eiro. Savukārt vēstniecībā Itālijā ir jāuzlabo drošības sistēma, kam vajadzīgi 15 000 eiro.

Maskavā Latvijas vēstniecības viesu namā "Tālava" steidzamiem darbiem tiek prasīti 88 964 eiro. Steidzamo un neatliekamo darbu sarakstā ietverti karstā ūdens apgādes sistēmas pārbūves darbi, kanalizācijas sistēmas darbi, daļējas elektroapgādes tīkla sakārtošanas darbi. Ministrija vērš uzmanību, ka ēka ir sliktā tehniskā stāvoklī un remontdarbi laiku no laika tiek atlikti. Ņemot vērā, ka ēkā dzīvo visi diplomātiskās pārstāvniecības darbinieki, būtiski ir nodrošināt visu sistēmu, komunikāciju darbību, lai radītu normālus sadzīves apstākļus un veiktu minimālos ugunsdrošības pasākumus, norāda ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!