Foto: AFP/Scanpix

Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs nesen intervijā Latvijas Radio norādīja, ka "mūsu pienākums ir šo konfliktu lokalizēt un varbūt uz laiku iesaldēt," taču ĀM ir atšķirīgs viedoklis - ministrija norāda, ka jāiesaldē ir nevis konflikts, bet gan karadarbība.

Lūgts komentēt Pildegoviča sacīto intervijā Latvijas Radio, ka "mūsu pienākums šo konfliktu lokalizēt un varbūt uz laiku iesaldēt, lai pēc tam ar diplomātiskiem līdzekļiem to risinātu", ĀM preses sekretārs Ivars Lasis uzsvēra, ka šobrīd svarīgākais ir karadarbības pārtraukšana.

"Jāiesaldē nevis konflikts, bet gan karadarbība, un jānovērš tālākie civiliedzīvotāju upuri un postījumi," sacīja Lasis, piebilstot, ka apņemšanās par karadarbības pārtraukšanu ir minēta kā pirmā 12.februāra Minskas vienošanās dokumentā. "Galarezultātā Minskas dokumentu konsekventai un godprātīgai izpildei būtu jānodrošina ilgtspējīgs un taisnīgs konflikta risinājums," rezumēja Lasis.

Jau ziņots, ks Pildegovičs intervijā Latvijas Radio sacīja, ka Latvijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir noturēt Eiropas un starptautiskās sabiedrības uzmanību Ukrainai. Pasaule nedzīvo tikai ar šo konfliktu, bet seko notikumiem visā pasaulē.

Pildegovičs atzina, ka situācija Ukrainā ir ļoti sarežģīta. Viņš atzina, ka Krievija līdz šim nav bijusi konsekventa un nav izrādījusi ieinteresētību nomierināt šo konfliktu un tas esot mūsu pienākums šo konfliktu lokalizēt un varbūt uz laiku iesaldēt, lai pēc tam ar diplomātiskiem līdzekļiem to risinātu, teica Pildegovičs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!